Bijela Kuća: Amerika nije dala zeleno svjetlo za upad u bolnicu u Gazi

Foto: EPA

"Sjedinjene Države nisu dale odobrenje za operacije izraelske vojske oko bolnice Al Shife u Gazi, kao što ne čine ni za druge vojne odluke Izraela", rekao je danas glasnogovornik Bijele kuće kada je izraelska vojska prodrla u kompleks, na što su uslijedile brojne reakcije, od zabrinutosti do osude.

"Uvijek smo vrlo jasno svojim izraelskim partnerima naglašavali koliko je važno smanjiti civilne gubitke. Jednako tako smo bili jasni s njima u vezi s činjenicom da posebno treba biti pažljiv kada je riječ o bolnicama", dodao je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Nećemo opširno komentirati izraelsku vojnu operaciju koja traje. Kao što smo rekli, ne odobravamo zračne napade na bolnicu i ne želimo pucnjavu u bolnici, gdje su se nedužni i bolesni ljudi koji trebaju pomoć našli između dvije vatre. Bolnice i pacijente mora se zaštititi", dodao je.

Izraelska vojska danas ušla u najveću bolnicu u Gazi

Operacija izraelske vojske u bolnici Al Shifi, u kojoj je, kako tvrdi Izrael, smještena Hamasova strateška baza, potaknula je u srijedu zabrinutost i osudu međunarodne zajednice. Izraelska vojska danas je ušla u Al Shifu, najveću bolnicu u Gazi, i ustvrdila da su vojnici pronašli oružje i "infrastrukturu za teror" u raciji na jednoj lokaciji unutar kompleksa. 

Vojni dužnosnik rekao je novinarima da u bolničkom kompleksu nije bilo borbi jer su vojnici došli tijekom noći i da nije bilo napetosti s medicinskim osobljem ili pacijentima koji se nalaze u drugom dijelu bolnice.

Visoki dužnosnik Hamasove vlade rekao je za AFP da vidi tenkove i specijalce u bolničkom krugu. Izrael već godinama optužuje Hamas da se bolnicama u Gazi koristi kao bazama, da je prokopao mrežu tunela ispod Al Shife i da se bolesnicima koristi kao "živim štitovima".

Hamas optužuje Bidena

Nakon što je Hamas upao na jug Izraela 7. listopada i sa sobom uzeo više od 200 talaca, Izrael je počeo kampanju bombardiranja Gaze, kojom upravlja ta militantna skupina, a krajem prošlog mjeseca počeo je invaziju na enklavu, pri čemu je ubijeno više od 11.000 ljudi, od kojih je otprilike 40 posto djece, prema palestinskim dužnosnicima.

Hamas je optužio Izrael i američkog predsjednika Bidena za upad u bolnicu. "Činjenica da su Bijela kuća i Pentagon prihvatili lažne tvrdnje okupacije po kojima se pokret otpora koristi bolničkim kompleksom Al Shifom u vojne svrhe dala je okupaciji odriješene ruke da počini i druge pokolje nad civilima", dodao je.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestinske samouprave optužilo je izraelsku vojsku u srijedu za "očitu povredu" međunarodnog prava i zatražilo "međunarodnu intervenciju radi zaštite civila".

Pariz: Civili ne trebaju plaćati za Hamasove zločine

Francuska je u srijedu izrazila "veliku zabrinutost zbog izraelskih vojnih operacija u bolnici Al Shifi" u Gazi ocijenivši da palestinsko stanovništvo ne treba "plaćati za Hamasove zločine".

"Nikakvo korištenje civilnom infrastrukturom u vojne svrhe nije dopustivo", dodao je Quai d'Orsay. Pariz ujedno "podsjeća da Izrael bezuvjetno mora poštovati međunarodno humanitarno pravo koje posebno predviđa zaštitu bolničke infrastrukture i uvijek i svugdje zahtijeva jasna načela raspoznavanja, potrebe, razmjernosti i opreza".

UN zgrožen upadom u bolnicu

UN je zgrožen vojnim upadom u bolnicu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da je to "potpuno neprihvatljivo" i da s brojnim partnerima razgovara o mogućnosti evakuacije pacijenata i medicinskog osoblja iz bolnice u Gazi.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) podsjeća da se "pacijente, medicinsko osoblje i civile uvijek mora štititi" dodajući da je u kontaktu s nadležnim vlastima.

Jordan optužio Vijeće sigurnosti za šutnju

Izraelska operacija u Al Shifi "slika je barbarstva koje je moguće zahvaljujući šutnji UN-ova Vijeća sigurnosti", ocijenio je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi.

"Ta šutnja pokriva ratne zločine. Ona se ne može prihvatiti ni opravdati. Vijeće mora djelovati", napisao je na X-u.

Norveška: Otišlo se predaleko

"Predaleko se otišlo i to nije prihvatljivo", rekao je šef norveške diplomacije Espen Barth Eide u elektroničkoj pošti koju su AFP-u poslale njegove službe.

"To otežava ionako strašnu humanitarnu situaciju u Gazi", istaknuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.