SAD: Podržali bismo da evakuaciju pacijenata u Gazi izvede neovisna treća strana

Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države žele da se evakuiraju pacijenti iz bolnica u Gazi kako bi se izvukli iz opasnosti te će podržati neovisnu treću stranu za provedbu takve evakuacije, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

On je na brifingu za novinare rekao da Washington ne želi civile, "osobito ne bebe u inkubatorima" i ostalu ranjivu populaciju u unakrsnoj vatri.

Dodao je da je SAD upravo u pregovorima s humanitarnim organizacijama i trećim stranama o mogućoj evakuaciji.

"Podržali bismo neovisnu treću stranu koja bi provela takve evakuacije"

"Želimo sigurnu evakuaciju pacijenata iz bolnica da bismo ih sklonili od opasnosti. Podržali bismo neovisnu treću stranu koja bi provela takve evakuacije", rekao je Miller.

"Znamo da bi i izraelska vlada podržala takav potez... Pitanje je samo hoće li Hamas dopustiti evakuaciju pacijenata iz bolnica ili će ih nastaviti koristiti kao živi štit?"

Rekao je da je Washington kontaktirao brojne humanitarne organizacije u pogledu mogućih evakuacija pacijenata, no nije otkrio koje niti je iznio druge pojedinosti.

"U ime čovječnosti glavni tajnik poziva na hitan humanitarni prekid vatre"

Šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres "duboko je uznemiren zbog strašne situacije i gubitka ljudskih života u nekoliko bolnica u Gazi", rekao je njegov glasnogovornik u razgovoru s novinarima nakon izvješća o pogoršanim uvjetima u tamošnjim bolnicama u kojima nema struje, a tijela ubijenih počela su se raspadati.

"U ime čovječnosti glavni tajnik poziva na hitan humanitarni prekid vatre", dodao je glasnogovornik. Oko nekoliko bolnica u Pojasu Gaze vode se žestoke borbe između izraelskih vojnika i palestinskih militanata.

U bolnici umrlo dosta pacijenata, među njima i novorođenčad

Napadi na bolnice i nedostatak goriva rezultirali su smrću brojnih pacijenata, među kojima je i novorođenčad, podaci su palestinskih i dužnosnika UN-a.

Na neonatalnom odjelu jedne bolnice ostalo je trideset i šest beba nakon što su tri umrle. Bez goriva za generatore za napajanje inkubatora, prijevremeno rođene bebe drže se na najtoplijem mogućem mjestu. Uglavnom ih je poredano osam u jednom krevetu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.