SAD se uključio u raspravu o Brexitu, uklonio jedan od ključnih argumenata euroskeptika

Screenshot: YouTube

SJEDINJENE Države nemaju entuzijazma za poseban dogovor s Britancima o slobodnoj trgovini ako se oni oduče za izlazak iz EU, rekao je američki predstavnik za trgovinu Michael Froman u prvom javnom istupu višeg američkog dužnosnika oko pitanja.

Ciljano ili ne, njegov komentar potkopava jedan od ključnih argumenta pobornika britanskog izlaska iz EU koji tvrde da će on omogućiti formiranje bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini povoljnijih nego unutar zajednice.

"Ja mislim da je apsolutno jasno da Britanija ima veći glas za trgovinskim stolom kao dio EU, kao dio većeg ekonomskog subjekta," rekao je Froman u intervjuu za Reuters i dodao da članstvo u EU daje više utjecaja u pregovorima.

"Mi nismo na tržištu za sporazume o slobodnoj trgovini s individualnim zemljama. Mi gradimo platforme kojima se pojedine zemlje mogu priključiti s vremenom".

Ako Britanija napusti EU, rekao je Froman, ona će se suočiti s istim tarifama i preprekama trgovini kao i druge zemlje izvan trgovinske mreže SAD-a.

Sjedinjene Države su, nakon EU-a, najveće izvozno tržište za Britaniju, u 2014. godini su uvezle robu u vrijednosti od 54 milijarde dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.