Satelit snimio ruski brod koji je preko Kaspijskog mora prevozio iranske projektile?

Ilustracija: Profimedia

Satelitske snimke prije tjedan dana uhvatile su teretni brod pod ruskom zastavom, usidren u ruskoj luci, za koji se sumnja da prevozi balističke projektile iz Irana.

Ukrajinski izvori rekli su za Sky News da je brod Port Olya 3 isporučio oko 220 balističkih projektila kratkog dometa preko Kaspijskog mora u Rusiju kako bi se koristili u agresiji na Ukrajinu.

Izvori tvrde da je brod stigao u rusku luku 4. rujna. Satelitske snimke prikazuju brod u luci Olya u regiji Astrakhan, u južnoj Rusiji, uz Kaspijsko jezero. Sky News, preko ukrajinskih izvora tvrdi da je Port Olya 3 bio u iranskoj luci Amirabad samo šest dana ranije, 29. kolovoza.

Ukrajinski izvor kaže kako vjeruju da su balističke rakete Fateh-360, s dometom većim od 112 kilometara, nakon što su stigle u Rusiju, utovarene u veliki teretni vlak. Nije poznato kamo su nakon toga prevezene.

Korištenje projektila u Ukrajini

Ukrajinski izvor rekao je da se pretpostavlja da će biti poslani na vojni poligon zvan Ashuluk radi testiranja i omogućavanja daljnje obuke prije nego što budu korišteni na bojnom polju.

Ova otkrića dolaze nakon što je Anthony Blinken, američki državni tajnik, ranije objavio da SAD vjeruje kako je ruska vojska primila pošiljke iranskih balističkih projektila Fatah-360. Blinken je rekao da su ruske trupe obučene kako rasporediti streljivo i upozorio da će ga ruski zapovjednici "vjerojatno upotrijebiti za nekoliko tjedana u Ukrajini". Blinken je ovakve poteze nazvao "dramatičnom eskalacijom".

Iran i Rusija su odbacili te tvrdnje. Iranski ministar vanjskih poslova Seyed Abbas Araghchi rekao je da Teheran nije isporučio nikakve balističke rakete Rusiji, dodajući da sankcije koje su SAD, UK, Francuska i Njemačka uveli protiv njegove zemlje nisu rješenje.

Sumnje u iransku dostavu oružja Rusima postojale su i ranije, a nagađa se da je dosad poslan niz bespilotnih letjelica, streljiva i topničkih granata.

Sankcije i rast napetosti

Washington i London su nakon toga izdali niz novih sankcija protiv Irana, uključujući sankcioniranje niza teretnih brodova optuženih za umiješanost u prijevoz oružja iz Irana u Rusiju. Port Olya 3 je među brodovima na najnovijoj američkoj listi sankcija.

Osim sankcija, rastu očekivanja da će iranska opskrba Rusije balističkim projektilima potaknuti SAD i UK da dopuste Ukrajini da ispaljuje američke i britanske projektile dugog dometa unutar Rusije. To do sada nije odobreno unatoč sve brojnijim molbama Kijeva zbog zabrinutosti oko toga kako bi Rusija mogla odgovoriti na ukrajinske upade na svoj teritorij proteklih tjedana.

Odgovarajući na tvrdnje o opskrbi balističkim projektilima, viši zapovjednik Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC), brigadir Fazlollah Nozari odbacio je takve navode, nazvavši to "vrstom psihološkog rata".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ta i slična izvješća nisu točna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.