Saudijska Arabija utrostručila manjak u proračunu

Ilustracija: Shutterstock

Manjak u proračunu Saudijske Arabije u drugom je tromjesečju gotovo utrostručen u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazali su podaci ministarstva financija, odražavajući znatno veću potrošnju na projekte koji bi trebali smanjiti dominantnu ulogu nafte u gospodarstvu i skok subvencija.

U razdoblju od travnja do lipnja manjak je tako dosegnuo 15.3 milijarde rijala (4.09 milijardi dolara), objavilo je jučer ministarstvo. Ukupni prihod proračuna porastao je za 12 posto, na 353.6 milijardi rijala. Ukupna izdvajanja iz proračuna uvećana su za 15 posto, na gotovo 369 milijardi rijala.

Ovisnost o fosilnim gorivima

Program Vision 2030 iziskuje stotine milijardi dolara ulaganja u razvoj novih gospodarskih sektora i održiviji dotok prihoda kako bi se smanjila ovisnost najvećeg svjetskog izvoznika nafte o fosilnim gorivima.

Prihod od nafte iznosio je u drugom su kvartalu gotovo 213 milijardi rijala i bio je za 18 posto veći nego lani. Ostali prihod uvećan je za četiri posto. Subvencije su porasle za 68 posto, a kapitalni izdaci za gotovo 50 posto u usporedbi s drugim kvartalom 2023. godine, pokazalo je izvješće.

U prvih šest mjeseci ove godine proračunski manjak dosegnuo je tako 27.7 milijardi rijala, navodi se u izvješću ministarstva o izvršenju proračuna. Za cijelu godinu vlada u Rijadu predviđa deficit od 79 milijardi rijala.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta saudijskog gospodarstva u ovoj godini za gotovo puni postotni bod, na 1.7 posto. Procjenjuje i da bi kraljevstvu za uravnoteženi proračun u ovoj godini trebala cijena nafte od 96.2 dolara.

Javni dug

Kako bi pokrila potrebe za financiranjem, Saudijska Arabija prikupila je od početka godine izdanjem obveznica 17 milijardi dolara, a milijarde su na tržištima obveznica pribavili i njezin naftni div Aramco i državni stabilizacijski fond, koji upravlja programom Vision 2030.

Na kraju lipnja ukupni javni dug Saudijske Arabije iznosio je 1.149 bilijuna rijala i bio je gotovo 9.5 posto veći nego na kraju prošle godine. Saudijski BDP smanjio se u drugom tromjesečju za 0.4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pod pritiskom 8.5-postotnog pada aktivnosti u naftnom sektoru, izvijestio je zavod za statistiku GASTAT.

U prvom tromjesečju bio je pao za 1.7 posto. Rijad smanjuje proizvodnju u dogovoru s drugim članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznicima kako bi podupro cijene. Aktivnost u drugim sektorima uvećana je u razdoblju od travnja do lipnja za 4.4 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.