Savez distrofičara traži uvrštavanje kreveta i dizalice na listu HZZO-a

Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) uputio je danas zahtjev Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) da na svoju Listu pomagala uvrsti medicinski krevet i dizalicu za transfer osoba s invaliditetom. 

"Upravo je Europski tjedan mobilnosti (od 16. do 22. rujna) prilika da istaknemo u kolikoj bi mjeri ova dva pomagala unaprijedila mobilnost osoba s mišićnom distrofijom kao i ostalih osoba s invaliditetom te smanjila velik napor prilikom podizanja i provođenja transfera obiteljima, osobnim asistentima i ostalim pomagačima", ističe SDDH. 

Zahtjev prema HZZO-u Savez je uputio u sklopu svoje kampanje "Za pokret...", koju provodi 22. rujna.

"Suvremena tehnologija značajno unaprjeđuje kvalitetu života osoba s invaliditetom, ali je često nedostupna"

S obzirom na iskustva drugih zemalja, u kojima osobe s invaliditetom navedena pomagala ne plaćaju (npr. Slovenija), apeliraju da ih HZZO žurno uvrsti na Listu. SDDH u priopćenju napominje da podržava osuvremenjavanje HZZO-ova Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima.

Kroz istraživanje "Asistivna tehnologija u 21. stoljeću" roditelji i stručnjaci naglasili su da suvremena tehnologija značajno unaprjeđuje kvalitetu života osoba s invaliditetom, ali da im je ona često nedostupna.

"Cijena tehnologije je previsoka, a nije razvijen ni sustav praćenja i podrške"

Razlozi su nepostojanje kvalitetnih informacija, previsoka cijena tehnologije, a također nije razvijen sustav praćenja i podrške.

SDDH napominje da su, prema UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, države potpisnice Konvencije dužne "poduzeti ili promicati istraživanje i razvoj, te promicati dostupnost i uporabu novih tehnologija, prihvatljivih osobama s invaliditetom, dajući prednost onima koje su po cijenama priuštive; pružiti osobama s invaliditetom dostupne informacije o novim tehnologijama, kao i o drugim oblicima pomoći, uslugama potpore i pogodnostima."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.