Scholz u Istanbulu, obećao jačanje suradnje s Turskom

Foto: Anadolu Ajansi

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je tijekom posjeta Istanbulu jačanje obrambene suradnje s Turskom, saveznicom u NATO-u, izvještava Anadolu.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon sastanka, Scholz je potvrdio da je njegova vlada nedavno odobrila isporuku određenog oružja i vojne opreme Turskoj.

"Turska je saveznik u NATO-u i u tom smislu donosimo odluke koje vode konkretnim isporukama — to se podrazumijeva. Nedavno smo donijeli i takve odluke, a bit će ih još u budućnosti", rekao je Scholz.

Upitan o interesu Turske za kupnju zrakoplova Eurofighter Typhoon, Scholz je rekao da su trenutačno u tijeku razgovori između Velike Britanije i Turske o potencijalnoj prodaji.

Pregovori traju

"Postoje projekti koji su tek u početnoj fazi. Onaj koji ste spomenuli vodi britanska vlada. Pregovori su sada započeli. U tom smislu, to je nešto što će se i dalje razvijati", rekao je Scholz te dodao:

"Ratni zrakoplovi Eurofighter Typhoon zajednički proizvode Velika Britanija, Njemačka, Italija i Španjolska. Uključivanje Njemačke u proizvodni proces zahtijeva njezino konačno odobrenje da bi se prodaja mogla ostvariti."

Njemačku prodaju oružja Turskoj posljednjih su godina uvelike blokirali Zeleni, koalicijski partner kancelara Scholza, zbog domaćih političkih pritisaka i različitih pogleda na vanjsku politiku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.