Schwarzenegger: Da bar mogu biti Terminator i zaustaviti otkriće fosilnih goriva

Screenshot: YouTube/Global News

ARNOLD Schwarzenegger, slavni američki glumac i bivši guverner Kalifornije, održao je govor na otvaranju UN-ove klimatske konferencije u Poljskoj i dao prilično zanimljivu izjavu.

"Volio bih da mogu biti Terminator u stvarnom životu kako bih se mogao vratiti kroz vrijeme i zaustaviti otkriće svih fosilnih goriva", rekao je, aludirajući na svoju kultnu ulogu iz filmske sage Terminator.

"Da nikad nismo krenuli u tom smjeru i koristili drugu tehnologiju, bilo bi nam mnogo bolje. Najveće zlo su fosilna goriva: to je ugljen, to je benzin, to je prirodni plin", poručio je Schwarzenegger delegatima na summitu COP 24 u poljskom gradu Katowice.

"Vratit ću se dogodine"

Američkog predsjednika Donalda Trumpa nazvao je "meshugge", što znači "lud" na židovskom dijalektu jidišu, zbog njegove odluke da povuče SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, kojim su se praktički sve države svijeta obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova koje izazivaju globalno zatopljenje.

Ipak, Schwarzenegger je inzistirao da je SAD "još uvijek" u Pariškom sporazumu, unatoč Trumpovoj odluci, jer Amerika nije samo Washington. Naglasio je da američki gradovi, savezne države, tvrtke i građani mogu sami, unatoč nedostatku podrške iz Washingtona, učiniti mnogo kako bi suzbili klimatske promjene. Lokalne vlasti kontroliraju čak 70 % emisija ugljika, dodao je.

Apelirao je da stoga na konferenciji iduće godine, COP 25, budu pozvani i predstavnici lokalnih vlasti. "I ako to učinite, obećajem vam, bit ću natrag (eng. I'll be back)", još jednom aludirajući na Terminatora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.