Šef britanskih obavještajaca: Ruski GRU izaziva kaos u Britaniji i Europi

Foto: EPA

Ruska vojna obavještajna služba (GRU) nastoji izazvati kaos diljem Velike Britanije i Europe, rekao je šef britanske obavještajne službe MI5, dodavši da je sve veća prijetnja al-Kaide i Islamske države njegov najveći razlog za zabrinutost kada je riječ o terorizmu.

Ken McCallum, šef MI5-a zaduženog za unutarnju sigurnost, u svom godišnjem govoru je također optužio Iran zbog "zavjere za zavjerom" na britanskom tlu.

"Najviše me zabrinjava sve veća prijetnja al-Kaide"

McCallum je kazao da se prošle godine za 48 posto povećao broj istraga potencijalnih prijetnji za državu dok su se Rusija i Iran okrenuli kriminalcima, krijumčarima droge i posrednicima da izvršavaju njihov "prljav posao".

"Bit će vam jasno da MI5 ima vraški posao pred sobom", poručio je.

Predstavivši prijetnje za Britaniju, McCallum je dodao je su MI5 i britanska policija od ožujka 2017. spriječile 43 zavjere, od kojih su neke bile u posljednjim danima planiranja masovnih ubojstava.

McCallum je kazao da ga najviše zabrinjava sve veća prijetnja al-Kaide, koja se nastoji okoristiti sukobom na Bliskom istoku, i naročito Islamske države, koja je nastavila sa širenjem terorizma, navevši napad na moskovsku koncertnu dvoranu u ožujku.

Međutim, sukob na Bliskom istoku se još uvijek nije preslikao u istoj mjeri na nasilje militanata u Velikoj Britaniji, rekao je.

"Prijetnje za Britaniju predstavljaju Rusija i Iran"

Od ljudi koje se istražuje zbog uključenosti u terorističke aktivnosti, 13 posto su maloljetnici, što predstavlja trostruko povećanje u protekle tri godine, kazao je.

Ipak, većina McCallumovog govora se odnosila na prijetnje koje za Britaniju predstavljaju Rusija i Iran.

Unatoč protjerivanju više od 750 ruskih diplomata iz Europe otkako je Rusija napala Ukrajinu i izbacivanju posljednjeg ruskog vojnoobavještajnog časnika iz Britanije ranije ove godine, McCallum je rekao da "upada u oči" kako se ruski državni akteri okreću posrednicima da obavljaju njihov posao.

"Vidjeli smo zavjeru za zavjerom, dosad neviđenih razmjera"

"Osobito je GRU na trajnoj misiji da stvori kaos na britanskim i europskim ulicama: vidjeli smo palež, sabotažu i drugo. Opasni postupci izvedeni sa sve većom bezobzirnošću", rekao je, no nije pružio daljnje pojedinosti.

Dodao je da su od siječnja 2022. njegova služba i policija reagirale na 20 zavjera koje je sponzorirao Iran, a koje su potencijalno predstavljale smrtonosnu prijetnju za britanske državljane i stanovnike.

"Vidjeli smo zavjeru za zavjerom ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu, dosad neviđenih razmjera i dosad neviđenom brzinom", izjavio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.