Šef Porezne uprave pravomoćno optužen za kriminalnu privatizaciju Konstruktora!

VIJEĆE Općinskog suda u Splitu odbilo je početkom ovog tjedna prigovore na optužnicu za kriminalnu privatizaciju Konstruktora, što znači da su direktor Željko Žderić i ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo pravomoćno optuženi za vjerojatno najveću privatizacijsku pljačku u Hrvatskoj i sada čekaju da im počne suđenje.

Predmet se nalazi u rukama beskompromisnog suca Mije Galiota, koji je poznat po oštrom pristupu. Odnedavna je i član Državnog sudbenog vijeća. O optužnici za Konstruktor odlučili su, inače, predsjednica Kaznenog odjela Marina Boko te njezine kolege Mile Rebić i Mario Franetović.

Premda smo u nekoliko navrata posljednja dva mjeseca pokušali doznati u Ministarstvu financija što misle napraviti sa Mladineom, inače, istaknutim HDZ-ovim dužnosnikom još iz vremena Franje Tuđmana, nismo uspjeli.

Odgovor iz Ministarstva financija: Da, da...

Komunikacija s glasnogovornicom Ministarstva financija Sanjom Bach pretvorila se u mučenje najgore vrste. Na svako pitanje glasnogovornica Bach odgovarala je sa "da, da", ali ništa konkretno nije uspjela izustiti. Tek da nije dobila odgovor od adrese na koju je poslala naš upit. U jednom trenutku joj je umaknulo da je upit poslala u Poreznu upravu. Znači, tražila je od Ivice Mladinea da Indexu odgovori misli li sam sebe smijeniti?!

Nejasno je zbog čega takve osobe rade na takvim mjestima u državnoj službi. Kad se nešto pita, kao da izgube moć zdravog rasuđivanja. A plaću od poreza građana Republike Hrvatske znaju primati.

Mladineo gledao besprizorno bogaćenje HDZ-ove vrhuške

Normalno da Mladineo nema morala da podnese ostavku, premda bi u nekoj civiliziranoj, uređenoj državi to bio jedini ispravan potez. Normalno da ni predsjednica Vlade Jadranka Kosor, kojoj su inače puna usta borbe protiv kriminala i korupcije također nema morala za takvo što.

Ne zaboravimo, upravo je Mladineo bio taj koji je na čelu Porezne uprave promatrao besprizorno i, što je najgore, javno bogaćenje istaknutih državnih dužnosnika.

Normalno da Mladineu nije palo na pamet da se zapita kako je Ivo Sanader sa premijerskom plaćom mogao pokupovati sve one Bukovce, satove od 10 i nešto tisuća eura, BMW-e i ostalo...

Je li se zapitao kako se svojih vrijednih odjevnih kolekcija dočepao ravnatelj Carine Mladen Barišić? Kako je bilo moguće da Tuđmanov teniski partner Bruno Orešar godinama ne plaća doprinose i poreze za svoje radnike? Sve je to nekim čudom promaklo Mladineu, koji je trebao biti glavni branik obrane društva i države od takvih pojava. 

Velikima je Mladineo praštao, a male klao

Trebamo li se čuditi što taj gospodin na koncu i pored dignute optužnice nije našao dovoljno morala da podnese ostavku. Ili što je to propustila napraviti njegova šefica Jadranka Kosor.

Dok su Sanader, Barišić i kompanija krali na desetke milijuna iz državne blagajne na očigled cijele javnosti, pa tako i Porezne uprave, Mladineo je klao male obrtnike ovrhama i blokadama i sasvim sigurno ima dio odgovornosti za katastrofalno stanje hrvatskog gospodarstva. INA nije morala plaćati milijarde, ali su zato preko noći bez posla i prihoda ostale tisuće običnih građana kojima Mladineo nije praštao.

To je Hrvatska Jadranke Kosor, Ive Sanadera i Ivice Mladinea. Upravo na primjeru ravnatelja Porezne uprave, optuženog za kriminalnu privatizaciju najveće hrvatske građevinske tvrtke, vidimo da se u biti ništa nije promijenilo, da je cijela ta Jacina priča o sređivanju u vlastitom dvorištu isprazna, koliko i cijela promašena i jalova politika njezine Vlade.

Bajić mora procesuirati one koji su dopustili kriminalno bogaćenje HDZ-ove vrhuške

O kakvom se apsurdu radi dovoljno govori činjenica da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prije koju godinu potpisao ugovor o suradnji sa Poreznom upravom u borbi protiv kriminala upravo sa Mladineom, premda je ovaj već bio osumnjičen za privatizaciju Konstruktora. Normalno, Bajić s tim nema ništa, s nekim je ugovor morao potpisati. U osnovi se radi o stvari koja funkcionira u svim normalnim zemljama, no nažalost ne i u našoj. Smisao suradnje je bio razotkrivanje tijeka protupravno zarađenog novca, no kako to očekivati od čovjeka, koji je sad i pravomoćno optužen za moguće i najveću privatizacijsku aferu u Hrvatskoj. 

Bajićev posao neće biti gotov dok ne procesuira i odgovorne koji su dopustili bogaćenje Sanadera, Barišića i ostale HDZ-ove klike. A Mladineo je svakako na vrhu te liste. Čak i privatizacija Konstruktora čini se kao mačji kašalj u odnosu na sve te milijarde koje su Ivo i bratija pokupili i transferirali na svoje račune.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.