Šef ukrajinskih obavještajaca: Oružje Sjeverne Koreje je najgori problem za Ukrajinu

Foto: Profimedia

"Sjeverna Koreja i njezina potpora ratnim naporima Rusije u Ukrajini najgori su problem s kojim se Ukrajina suočava", rekao je kijevski šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov, dok se na Zapadu produbljuje zabrinutost zbog sve bliskijih odnosa Kremlja s Pjongjangom, Kinom i Iranom .

"Najgori problem s kojim se suočavamo je onaj koji dolazi iz Sjeverne Koreje", rekao je general-pukovnik Budanov tijekom govora na konferenciji o europskoj sigurnosti u Jalti, koju je organizirala Zaklada Victor Pinchuk u Kijevu u subotu, piše News Week.

Moskva se sve se više oslanja na svoj krug saveznika, ne samo na Sjevernu Koreju. Rusija je također pridobila vojnu potporu Teherana, intenzivno koristeći iranske bespilotne letjelice Shahed protiv Ukrajine. SAD je potvrdio da je Moskva nedavno primila balističke projektile od zemlje Bliskog istoka u novoj fazi potpore ratnim naporima.

Budanov: Streljivo koje isporučuje Sjeverna Koreja je stvarno loše za nas

Sjeverna Koreja je usmjerila oružje i streljivo u Rusiju dok utjecaj njezinog mukotrpnog rata u Ukrajini troši zalihe Kremlja, čak i dok moskovska obrambena industrija izbacuje novu opremu koja ide ravno prema prvim linijama bojišnice.

"Streljivo koje isporučuje Sjeverna Koreja stvarno je loše za nas i zasad ne možemo ništa učiniti u vezi s tim", rekao je Budanov. Ukrajina može vidjeti kako sjevernokorejske zalihe ulaze u zemlju, dodao je, a oružane snage Kijeva osjete udar već nekoliko dana kasnije.

"Količina oružja koja dolazi iz Sjeverne Koreje zasjenjuje potporu koju Rusija dobiva od drugdje"

Pjongjang je daleko ispred drugih nacija, poput Irana ili Kine, kada je riječ o prijetnjama Ukrajini, rekao je Budanov. Peking je odbacio optužbe, uključujući optužbe iz SAD-a, da je podržavao ruski vojni pritisak.

"Sama količina oružja koja dolazi iz Sjeverne Koreje zasjenjuje potporu koju Rusija dobiva od drugdje", kaže šef ukrajinskih obavještajaca.

Sjeverna Koreja juriša sa svojim programom razvoja projektila, unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda, a Ukrajina stalno izvješćuje da Moskva ispaljuje rakete Pjongjanga, uključujući balističke projektile kratkog dometa KN-23.

U veljači je kijevska sigurnosna služba SBU rekla da je Rusija ispalila više od 20 projektila Hwasong-11, također poznatih kao KN-23 i KN-24, na Ukrajinu od kraja prosinca, ubivši najmanje dvadesetak civila u to vrijeme.

"Pjongjangov program naoružanja obavijen je velom tajne"

Robert Koepcke, zamjenik pomoćnika američkog šefa diplomacije, izjavio je početkom rujna za News Week da je Rusija upotrijebila najmanje 65 sjevernokorejskih projektila u Ukrajini.

"Pjongjangov program naoružanja obavijen je velom tajne", rekao je Fabian Hinz, znanstveni suradnik pri think tanku Međunarodnog instituta za strateške studije.

To znači da bi uporaba njegovih projektila u Ukrajini mogla otkriti vrijedne detalje o njihovoj preciznosti, načinu na koji putuju i kako se snalaze u borbenim uvjetima.

Budanov komentirao ukrajinske napade na Rusiju

Budanov se također osvrnuo na kijevsku kampanju napada na ciljeve preko granice, uključujući vojne objekte poput zračnih baza u kojima se nalaze zrakoplovi koje Moskva koristi za napad na ukrajinski teritorij.

Vlasti Kremlja izvješćuju o čestim napadima dronovima na pogranična područja, dok su ukrajinske bespilotne letjelice također dosegle ključne ciljeve udaljene stotinama milja u Rusiji. Kijev je također već više od pet tjedana u svojoj iznenadnoj ofenzivi na rusku regiju Kursk, a Moskva nije bila u stanju u potpunosti osloboditi stisak svog zapadnog susjeda nad nizom naselja u tom području.

"Uvjerenje ljudi da žive u sigurnoj zemlji je slomljeno. To je glavni uspjeh svih ovih dubokih udara", rekao je Budanov.

Kijevu nije dopušteno koristiti zapadno dalekometno oružje za izvođenje dubokih napada, što je politika koja je užasnula ukrajinske dužnosnike. Signali iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva proteklih dana pokazala je da bi se ovo ograničenje moglo ukinuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.