Šef UN-a za ljudska prava: Jačanje ekstremne desnice u Europi je zvono na uzbunu

Foto: EPA

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Austrijanac Volker Turk danas je pozvao na oprez s obzirom na nedavne političke pobjede ekstremne desnice u Europi, utemeljene na difamiranju i stigmatiziranju imigranata i tražitelja azila.

"Moramo biti vrlo oprezni jer nam povijest svima, a posebno nama u Europi govori da je obezvređivanje i omalovažavanje drugih ljudi najava onoga što slijedi. Zvono je to na uzbunu na koje moramo zazvoniti", rekao je Turk novinarima na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi. 

"Nulta tolerancija prema govoru mržnje i diskriminaciji"

Stranke krajnje desnice prošli su mjesec ostvarile znatan uspjeh u Europskom parlamentu, a u Francuskoj se ovaj vikend održava drugi krug parlamentarnih izbora na kojima bi stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje Marine Le Pen mogla postići golem uspjeh. 

Turk, koji je gotovo na polovini svojega četverogodišnjeg mandata na dužnosti šefa UN-a za ljudska prava i glavna mu je zadaća upozoravati na urušavanje sloboda, godinama se bori za veću zaštitu migranata.

Kao Austrijanac, čija je zemlja tridesetih godina prošlog stoljeća postala leglo antisemitizma te je sudjelovala u Holokaustu pošto ju je 1938. pripojila nacistička Njemačka, od samog je početka mandata isticao želju da spriječi buduće slične zločine.

"Nažalost, u Europi svjedočimo porastu govora mržnje i porastu diskriminirajućeg govora. Stoga je važno da politički čelnici budu vrlo jasni kada ističu da je potrebna nulta tolerancija u pogledu govora mržnje i svakoga drugog oblika ocrnjivanja drugih", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.