Šire se snimke vojnika koji bacaju beživotna tijela s krova. Izrael pokrenuo istragu

Screenshot: X

Izraelski vojnici gurnuli su tri očito beživotna tijela s krovova tijekom upada na okupiranu Zapadnu obalu, kazao je novinar Associated Pressa (AP).

Na jednoj snimci se vide tri izraelska vojnika kako podižu nešto što izgleda kao ukočeno tijelo i zatim ga vuku prema rubu krova. Navirili su se preko ruba krova i zatim bacili tijelo. Druga snimka također prikazuje vojnike kako na susjednom krovu drže beživotno tijelo za udove i bacaju ga preko ruba. Na trećoj snimci vojnik nogom udara tijelo prije nego što ono padne preko ruba. 

Izraelska vojska je potvrdila kako provjerava incident. "Ovo je ozbiljan incident koji se ne poklapa s vrijednostima izraelske vojske i očekivanjima od vojnika", naglasili su. Izrael je objavio da su njegove snage ubile četiri militanta tijekom jučerašnje operacije, dok je palestinsko ministarstvo zdravstva u Ramalahu priopćilo da je jedna osoba ubijena u gradu, prenosi Sky News.

Nije poznat identitet poginulih

Fotografije koje je snimio novinar AP-a pokazuju buldožer izraelske vojske koji se kreće blizu zgrada s kojih su tijela bačena. I drugi novinari na mjestu događaja svjedočili su guranju tijela s krovova. Identitet poginulih i uzrok njihove smrti nisu poznati.

Novinar AP-a rekao je kako je vidio i Palestinca s povezom na očima i bez majice kako kleči pred džipom izraelske vojske i naoružanim vojnicima. Prema međunarodnom pravu, vojnici bi trebali osigurati da se s mrtvim tijelima, uključujući i ona neprijateljskih boraca, postupa pristojno.

Skupine za ljudska prava tvrde kako izraelska vojska rijetko kažnjava svoje vojnike za kršenje prava Palestinaca. Više od 700 Palestinaca na Zapadnoj obali ubijeno je u izraelskim napadima od 7. listopada, prema palestinskom ministarstvu zdravstva.

Izrael odgovara da su napadi neophodni kako bi se suzbili militanti. Istovremeno, i palestinski naoružani napadači napadaju Izraelce na kontrolnim točkama i organiziraju napade unutar Izraela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.