Prije gotovo 400 godina potonuo je brod s milijardama dolara. Još nije nađen

Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1641. španjolska je kruna ostala bez više od 37 tona zlata. Naime, trgovački brod Merchant Royal prevozio je zlato i srebro iz Španjolske u Nizozemsku, no potonuo je blizu engleske obale tijekom lošeg vremena. Blago nije pronađeno do danas.

Brod je potonuo jer je bio oštećen i star

Bilo je to vrijeme Tridesetogodišnjeg rata. Španjolski vojnici borili su se u Nizozemskoj, a da bi se nastavili boriti, bilo je bitno redovito ih plaćati. Zato je španjolska kruna opremila brod Merchant Royal kako bi platila tisuće vojnika u Antwerpenu.

Brod je krenuo iz španjolske luke Cadiz. Osim 37 tona zlata, na brodu se nalazilo oko pola milijuna srebrnjaka te 400 poluga meksičkog srebra. Po današnjim standardima, samo zlato na brodu danas vrijedi više od dvije milijarde dolara.

Brod je potonuo kod rta Land's End. Radi se o najzapadnijoj točki cijele Engleske. Već se dobro znalo da je brod star i oštećen. Pri zadnjim plovidbama stalno je propuštao vodu, a problem su mornari riješili instaliranjem posebnih pumpi koje su vodu izbacivale van. Ipak, loše i kišno vrijeme s juga Engleske bilo je dosta da ga potopi. Pumpe nisu bile dovoljne da se voda izbaci na vrijeme.

Mornari su se počeli evakuirati, a trećina posade je umrla (njih dvadesetak). Zlato je bilo preteško da bi se spasilo pa je potonulo skupa s brodom.

Pokušaj pronalaska olupine 2007. godine

2007. godine organizirana je operacija kako bi se pronašao brod i spasilo blago. Ipak, olupina blaga nije nađena. Ista ekipa pronašla je drugi španjolski brod u engleskim okolnim morima gdje je pronašla blago vrijedno 500 milijuna dolara.

Ekspedicija je bila organizirana nakon što su voditelji projekta čitali o pronalasku olupine broda Atocha. Atoche je pronađen blizu Floride 1970. godine, a potonuo je također u 17. stoljeću. Amerikanci su tamo pronašli blago vrijedno 450 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.