Španjolska firma će graditi veliku solarnu elektranu između Drniša i Knina

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar održao je danas sastanak s veleposlanikom Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Juanom Gonzálesom-Barbaom i glavnim izvršnim direktorom španjolske tvrtke Acciona Energia Rafaelom Mateom, koji je tom prigodom  najavio budući projekt - solarnu elektranu Promina, izvijestili su iz Ministarstva.

Tijekom sastanka, ministar i veleposlanik istaknuli su dobre i prijateljske odnose između Hrvatske i Španjolske, naglašavajući potencijal za daljnje jačanje i produbljivanje suradnje, čemu će doprinijeti i današnji susret.

Solarna elektrana između Drniša i Knina

Glavni izvršni direktor tvrtke Acciona Energia Mateo predstavio je dosadašnje poslovanje i ulaganja španjolske tvrtke u projekte obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, uključujući vjetroelektranu Jelinek, kao i trenutne projekte poput vjetroelektrana Boraja II (45 MW) i Opor (27 MW). Najavio je i budući projekt tvrtke - solarnu elektranu Promina (189 MW), zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Ranije su mediji objavili da je za tu sunčanu elektranu španjolska tvrtka 2023. godine dobila energetsko odobrenje, a u pitanju je investicija veća 100 milijuna eura jer se tu gradi i najveća trafostanica u Hrvatskoj koja će značajno doprinijeti kvaliteti mreže. Solarni paneli SE Promina, koja bi godišnje trebala proizvoditi 274 gigavatsata električne energije, bit će postavljeni u okolici Drniša i Knina na 300 hektara kamenjara. Elektrana bi trebala biti puštena u trajni pogon do 2028. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.