Španjolski ministar u Beogradu: Podupiremo Srbiju na EU putu

Foto: EPA

"Moja je želja da pojačamo prisustvo Španjolske u regiji Zapadnog Balkana kroz političku, ekonomsku i kulturnu suradnju uz potporu eurointegracijama regije", poručio je danas u Beogradu španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na početku svoje balkanske turneje.

Albares je posjet regiji počeo u Beogradu, a posjetit će i BiH, Albaniju i Sjevernu Makedoniju kako bi čelnicima tih država poručio da će Španjolska, nakon što 1. srpnja preuzme predsjedanje EU, podržati njihovo nastojanje da se priključe bloku 27 država.

Albares i srbijanska ministrica potpisali Memorandum o suradnji u procesu europskih integracija regije

Albares je poslije razgovora sa srbijanskom ministricom za europske integracije Tanjom Miščević poručio da će prioriteti španjolskog predsjedanja Unijom biti ekonomski oporavak, energetska sigurnost, ekološka tranzicija, poticanje europskih vrijednosti i jačanje socijalne politike.

Albares i Miščević su potpisali Memorandum o suradnji u procesu europskih integracija regije, a kao "jasan cilj" tog dokumenta španjolski šef diplomacije istaknuo je jačanje suradnje.

On je najavio da će, tijekom šestomjesečnog španjolskog predsjedanja EU, predložiti održavanje ministarskog sastanka članica Unije i zemalja Zapadnog Balkana.

"Srbija i Španjolska već imaju veoma dobru suradnju"

Konstatirao je da Srbija i Španjolska već imaju veoma dobru suradnju, podsjetivši na prošlogodišnji posjet premijera Pedra Sanchesa Srbiji i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Madridu. Nastavit ćemo zajednički rad, prijateljski i partnerski odnos, rekao je Albares.

Albares je u međuvremenu razgovarao i s premijerkom Anom Brnabić, srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

Vučić zahvalio Španjolskoj na podršci

Vučić je zahvalio Španjolskoj na principijelnom stajalištu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci "koju u tom pogledu pruža Srbiji u međunarodnim forumima jer je Španjolska jedna od pet članica Unije koje ne priznaju državnost Kosova".

"Ministar Albares je prenio pozdrave premijera Pedra Sanchesa i čvrstu riješenost službenog Madrida da ostane pri takvim svojim stajalištima", priopćeno je iz Vučićeva ureda poslije sastanka. Dodaje se da je Albares istaknuo da je Srbiji mjesto u EU i da će Španjolska nastaviti potporu na njezinu europskom putu, posebno tijekom predsjedanja EU.

"Da bismo približili Balkan Europi, specijalni izaslanik Europske unije Miroslav Lajčak zna da može računati na Španjolsku i na naše predsjedanje Europskom unijom. Često sam s njim u kontaktu, posljednjih tjedana naročito, da bismo razgovarali na tu temu", rekao je španjolski šef diplomacije nakon susreta sa srbijanskim kolegom Dačićem.

Albares će iz Beograda otputovati u četvrtak u Sarajevo, a potom će u petak posjetiti Tiranu i Skoplje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.