Spasiteljica se sa psom vratila iz Turske, kaže da su razaranja bila za udžbenike

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

NIKA MARKOČ i njezin partner, pas Gizmo, bili su dio hrvatskog tima koji je punih pet dana u Turskoj pomagao spasiocima u naporima da se spasi što više ljudskih života. Hrvatski tim bio je sastavljen od 41 čovjeka i sedam pasa, a kući su se vratili danas.

"Riječ je o jednom od najvećih potresa, razaranja su bila za udžbenike", rekla je Markoč za N1 te opisala situaciju kad su stigli.

"Sve tamo je jako emotivno..."

"Promet je bio kaotičan kad smo došli jer je dolazio velik broj snaga izvana, velik broj teške mašinerije se prevozio. Bili smo u Adani i, zbog velike količine vozila, kretanje je bilo otežano. Odmah po dolasku u Adanu smo počeli raditi", kazala je te istaknula koliko su slike uživo potresnije.

"Sve tamo je jako emotivno, nije to lijepo za vidjeti. Uživo je još puno teže i više emocija. Ali vraćamo se treningu i ostajemo pribrani", naglasila je Markoč. Na terenu su bili koliko god je trebalo, a izvlačenja za jednu osobu trajala su satima. Pojasnila je i koja je uloga Gizma i drugih pasa.

"Mi smo potražni tim, Gizmo i ja, ukupno nas je bilo sedam timova. Naša uloga je da po dolasku na ruševinu napravimo inicijalnu pretragu i nađemo žarišta mirisa u brdu betona te usmjeravamo ostatak tima da kopaju na točna mjesta, da se ne troši vrijeme. Uloga pasa je navoditi spasioce na pretragu i iskopavanje žrtve."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.