Splitski kapetan Marko Bekavac na turskom sudu dobio 30 godina zatvora

Foto: SPH

SPLITSKI kapetan Marko Bekavac prvostupanjskom presudom osuđen je na 30 godina zatvora nakon što je lani u teretu na njegovom brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain. 

U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine, kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Uz kapetana Bekavca, sud je proglasio krivim i prvog časnika palube dok su ostali optuženi oslobođeni krivnje.

Melvan: Presuda je sve šokirala, jeziva je atmosfera

Index je kontaktirao Nevena Melvana, predsjednika Sindikata pomoraca Hrvatske koji je prisustvovao suđenju s kapetanovom suprugom Katjom Bekavac i bratom Jozom Bekavcem. Kazao nam je kako je nepravomoćna presuda šokirala sve prisutne.

"Kapetana Bekavca i prvog časnika palube osudili su na 30 godina zatvora, a ostale su oslobodili. Ovdje je minimalna presuda 20 godina, ako još nešto nađu, onda to poduplaju. Jeziva je atmosfera ovdje. Odvjetnici smatraju da sud nije imao petlje prvostupanjski donijeti pravu presudu i osloboditi sve. I sad su gurnuli vruć krumpir drugostupanjskom sudu.

Moramo se pripremiti za pravnu bitku i ne smijemo upasti u malodušnost. Ova presuda nije pravomoćna, ona je prvostupanjska. Sudac jednostavno nije imao hrabrosti donijeti pravednu odluku nego je zbog težine slučaja odlučio nekoga kazniti i onda je to uradio tako da je zapovjednika i chiefa, dvije najodgovornije osobe na brodu, osudio na 30 godina zatvora", kazao nam je Melvan.

Suđenje je počelo sredinom lipnja, a svi pomorci izjasnili su se da nisu krivi i iznijeli su svoju obranu. Branitelje je, odvjetničku kuću iz Istanbula, angažirala kompanija, a svaki pomorac je dobio svog zastupnika. Melvan tvrdi kako nije bilo dokaza ni za koga od njih, kao ni zapovjednika i prvog časnika.

"On se držao jako dobro. Međutim, šok je uslijedio nakon presude. Kao i svi mi. U totalnom smo šoku. Suđenje je trajalo oko 5 sati i nadali smo se svi da će ovo dobro proći. Nažalost, sudac nije imao petlje donijeti odluku koju je trebao."

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.