Srpski tajkun Vuk Hamović upleten u aferu oko preprodaje HEP-ove struje ?



U JOŠ do kraja nerasvijetljenu priču o HEP-ovoj isporuci struje TLM-u i Aluminiju Mostar, tešku oko 600 milijuna kuna, uletjelo je novo ime – srpskog tajkuna Vuka Hamovića, koji je navodno također upleten u preprodaju energije i nanošenje štete HEP-u.

Naime, prema informacijama do kojih je došao USKOK istražujući čitavu stvar, a koje prenosi Jutarnji list, kupnju skupe struje, po cijeni od 80 eura po megavatsatu, bivši direktor HEP-a Ivan Mravak obavio je preko tvrtke Vuka Hamovića. USKOK pokušava utvrditi zašto je kupovina struje dogovorena u trenutku kada je njezina tržišna cijena bila na vrhuncu, nakon čega je vrlo brzo pala za više od 50 posto. Postoji mogućnost da je naprosto došlo do krive procjene poslovodstva HEP-a, no USKOK sumnja da su Vuk Hamović i njegovi partneri, koji su dobro zaradili debelo profitirali od skupe prodaje struje HEP-u, isplatili provizije Ivanu Mravaku ili drugim osobama koje su sudjelovale u sklapanju tog posla.

Hamović je kupovao jeftinu struju iz Hrvatske pa je ponovno vraćao i prodavao skuplje

Pojedini su stručnjaci iz HEP-a i ranije upozoravali kako postoji mogućnost da je dio jeftine struje, koju je HEP preko TLM-a isporučivao Aluminiju Mostar, ponovno završavao na hrvatskom tržištu i da se na crno prodavao po cijeni većoj od HEP-ove. To su tvrdili na temelju argumenata kako je mostarski Aluminij imao kontinuiranu opskrbu električnom energijom i u vrijeme kada su određeni strojevi bili u kvaru ili kada je proizvodnja bila smanjena zbog uvjeta na tržištu.

Shvatili su tada kako se višak struje vrlo vjerojatno prodaje na crno te da je po umjerenim cijenama preko posrednika kupuje upravo Hamović. On je tu energiju potom ponovno vraćao u Hrvatsku i prodavao je po višim cijenama te tako dvostruko zarađivao. Cijeli proces, vjeruje se, nije mogao funkcionirati bez mita.

Ima toga još...

No čini se da su mutni poslovi sa šibenskim TLM-om i mostarskim Aluminijem samo pokrenuli lavinu u kojoj se kotrlja još podosta "smeća", godinama skrivanog unutar zidova HEP-a. Uz štetu od 600 milijuna kuna zbog kupovine skupe struje na tržištu, a potom prodaje te iste struje po višestruko nižoj cijeni tvrtki Adrial, većinskom vlasniku TLM-a, Mravak se sumnjiči i da je svom savjetniku, umirovljenom generalu Ivanu Kapularu i njegovoj obitelji, platio dva ljetovanja na račun HEP-a.

Uz to, Mravak je odobrio sklapanje fiktivnog ugovora o djelu putem kojega je član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić punih 13 mjeseci primao 10.000 kuna mjesečno, ne obavljajući za taj iznos nikakav posao. Još ranije Mravakovo se ime spominjalo u vezi sa spornim zapošljavanjem HDZ-ovca Rade Buljubašića, koji je u HEP-u, u kojem se uopće nije pojavljivao, primao plaću, a radio je u središnjici HDZ-a. Tim je "dealom“ HEP oštećen za oko 670.000 kuna. Uskokovo njuškanje po arhivi HEP-a, čini se, već je otkrilo dosta čudnih, smrdljivih, ilegalnih ugovora i poslova, a sada je u postupku istraga koja bi trebala otkriti tko je sve iza njih stajao i koga će uskoro stresti skupa HEP-ova struja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.