Novi detalji. Putin spomenuo Orbanu ultimatum Ukrajini

Foto: EPA

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Orbanov potez izazvao je bijes čelnika Europske unije, koji su jasno poručili kako mađarski premijer tijekom svog boravka u Rusiji neće predstavljati Bruxelles.

Orban se uoči sastanka s Putinom na društvenoj mreži X pokušao predstaviti kao mirotvorac. Naime, mađarski premijer je k Putinu otišao samo nekoliko dana nakon što je u Kijevu ukrajinskog predsjednika zamolio za prekid vatre i primirje. Nakon slijetanja u Moskvu na X-u je objavio: "Mirovna misija se nastavlja. Druga postaja: Moskva."

Što je rečeno na sastanku?

Kako javlja ukrajinska Pravda, na samom početku sastanka Putin je Orbanu spomenuo ultimatum koji je nedavno postavio Kijevu.

Putin je, navodi Pravda, rekao kako će na sastanku s Orbanom "imati priliku raspravljati o svim aspektima situacije u Ukrajini", dodavši da je Orban u Moskvi stigao prvenstveno kao lider zemlje koja trenutno predsjeda Europskom unijom.

"Sigurno ste čuli moje obraćanje vodstvu ministarstva vanjskih poslova Rusije nedavno u Moskvi. U njemu sam opisao našu poziciju vezanu uz moguću mirovnu nagodbu kojom bi se okončao sukob. Naravno, spreman sam s vama raspraviti o svim njezinim aspektima", rekao je Putin Orbanu pred novinarima.

Koji su Putinovi uvjeti?

Podsjetimo, Putin je 14. lipnja na sastanku s vodstvom ruskog ministarstva vanjskih poslova predstavio svoje, kako je rekao, "uvjete za početak mirovnih pregovora s Ukrajinom".

Njegov ultimatum glasi - ukrajinske snage moraju se povući s teritorija sve četiri regije koje je Putin proglasio dijelovima Rusije (Donjeck, Luhansk, Zaporižja i Herson). Treba podsjetiti da ruska vojska u potpunosti ne kontrolira nijednu od te četiri regije.

Uz povlačenje ukrajinskih snaga iz četiri ukrajinske regije, Putin je kao dio ultimatuma postavio i uvjet prema kojem će Kijev obećati da nema namjeru ući u NATO.

Što je Orban rekao Putinu?

Orban je, barem u dijelu sastanka koji su snimili novinari, zahvalio Putinu što ga je primio, dodavši da je to njihov 11. sastanak u zadnjih 10 godina. No potom je dodao kako se ovaj sastanak odvija u "posebnom trenutku" jer koincidira s mađarskim predsjedanjem Europskom unijom.

"Smanjuje se broj zemalja koje mogu razgovarati s objema stranama u sukobu u Ukrajini. Mađarska će vjerojatno uskoro postati jedina koja razgovara s Rusijom i s Ukrajinom", naveo je. 

"Hvala što se me primili u tako izazovnim uvjetima"

"Zahvalan sam vam što ste me pristali primiti u tako izazovnim uvjetima", obratio se mađarski premijer ruskom čelniku, misleći na rat u Ukrajini koji je Rusija pokrenula prije gotovo 2.5 godina. 

"Želio bih iskoristiti ovu priliku da razgovaramo o nizu izazovnih pitanja i doznamo vaš stav u pogledu problema važnih za Europu", dodao je. Podsjetio je kako je njihov posljednji susret bio 1. veljače 2022. godine, također u Moskvi. 

Orban u utorak bio kod Zelenskog

Mađarska je, podsjetimo, u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije. Orban je u utorak posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, a sad je odlučio otići u Moskvu u "mirovnu misiju", samo nekoliko dana prije summita NATO-a. 

"S takvim sastankom mađarsko predsjedanje završava prije nego što je stvarno počelo. Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu. Skepticizam zemalja članica EU bio je nažalost opravdan. Sve je u ulozi promicanja interesa Budimpešte", izjavio je jedan europski diplomat za Reuters. 

"Orban zlorabi slabosti Bruxellesa"

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi "ni u kojem obliku ne predstavlja EU". Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu kao uznemirujuću. "Njegov posjet bi pokazao nepoštivanje dužnosti predsjedavajućeg i potkopao interese Europske unije", napisao je jučer. 

Pavel Havliček, istraživač pri češkom Udruženju za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanov posjet zloporaba slabosti Bruxellesa u periodu formiranja novog saziva i opasno potkopavanje zajedničkog europskog stajališta.

Orban kaže da mu je jasno da nema pravo pregovarati u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelje u Bruxellesu". "Ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi", poručio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.