Državni tajnik: Imamo oko 600.000 praznih stanova. To treba iskoristiti

Screenshot: HRT

Danas će se predstaviti Nacionalni plan stambene politike, dokument koji bi trebao dati modele i mjere za priuštivo stanovanje. 

Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kazao je u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog da je, s obzirom na to da je Hrvatska heterogena zemlja, situacija vezana za stanovanje na sjeveru, jugu, zapadu i istoku potpuno drugačija.

"Mora biti nekoliko mjera da se u svakoj sredini može izaći u susret našim građanima i omogućiti priuštivo stanovanje. Moramo promijeniti i nekoliko zakona kako bi se uspostavio sustav priuštivog stanovanja", kazao je Uhlir.

Dodaje kako će s novim mjerama nastojati omogućiti i priuštivu kupnju i priuštivi dugoročni najam stanova.

Uhlir: Najbrže bi se moglo realizirati aktiviranje praznih stambenih jedinica

"Kada vlada usvoji dokument, očekuje se da će od sljedeće godine započeti realizacija, a najbrže bi se realizirati moglo aktiviranje praznih stambenih jedinica", kazao je Uhlir.

Takvih praznih stanova, prema analizama, ima oko 600.000.

"Neće se sve iskoristiti, oni su većinom u privatnom vlasništvu, trebat će mjerama potaknuti vlasnike praznih jedinica da aktiviraju stanove i da posluže za rješavanje stambenog pitanja naših građana", kazao je Uhlir.

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, kazao je da je priuštivo stanovanje jedan od najvećih problema s kojim se svi susrećemo.

Puljak: Treba pojednostavniti procedure za izgradnje infrastrukture

Smatra da bi gradove i općine trebalo ujediniti u veće urbane centre, ali i pojednostavniti procedure za izgradnje infrastrukture.

"U našim gradovima je nemoguća misija sagraditi jednu običnu cestu. Mi u Splitu imamo jedan slučaj da gradimo cestu 51 godinu. I još je nećemo sagraditi jer su procedure komplicirane. Infrastruktura je preduvjet za gradnju bilo čega drugog", istaknuo je Puljak.

Kaže kako se nada da će se u budućnosti promijeniti i mogućnost gradnje stanova kroz promjenu urbanističkog planiranja.

"Da mi privatnicima dozvolimo da sagrade malo više stanova, a da jedan postotak tih stanova koje oni sagrade ide u fond za iznajmljivanje i da se tako omogući našim građanima da dobiju priuštive stanove", kaže Puljak.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, kazala je da je građevinski sektor završio fazu obnove i trošenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i fonda solidarnosti.

Čagalj: Cijene su trenutno nerealno visoke, ima prostora da one padaju

"Sad dolazi period kada čitava naša građevinska operativa bi trebala biti usmjerena na rekonstrukciju starih stanova i izgradnju novih stanova", najavila je.

"I ono što ja pratim su javna nadmetanja. Već sada su počele cijene padati na javnim natječajima u odnosu na protekli period od pet godina. Nije ohrabrujuća činjenica da cijene materijala i energenata i dalje rastu. Dobro je što i plaće rastu, ne tako da dovoljno prate, ali rastu. I to je nešto što utječe na cijenu građenja, da samo građenje možda čak i neće padati", kazala je Čagalj.

Ističe kako je najveći problem kod izgradnje novih stanova otkup zemljišta koji u cijeni možda sudjeluje sa svojih 30% na atraktivnim lokacijama.

"I to je onaj špekulativni dio gdje su se cijene zemljišta neutemeljeno s nekakvih 50 eura digle i do 400 eura na svim lokacijama, a to je 30% u strukturi cijene investicije. Sve ovo ostalo dođe u 10%, a 60% je cijena građenja. I to su dvije komponente koje su jako podigle cijenu novih stanova", kazala je Čagalj.

"Mislim da su one trenutno nerealno visoke i da tu ima prostora da se te cijene smanjuju i da padaju. Tako da mislim da se država ne treba baviti gradnjom stanova, da to treba prepustiti developerima, agencijama, osiguravajućim kućama da u njihovo ime grade. 

Najam je jedna od odličnih mjera koja će pomoći da prestanemo biti stvarno vlasnici prekomjernih nekretnina i da postanemo fleksibilniji što se tiče mijenjanja radnog mjesta u odnosu na seljenje na drugu lokaciju. Tako da mislim da bi ta fluktuacija stanovništva i pronalazak radne snage bio možda i nešto jednostavniji za sve tvrtke i kompanije koje zapošljavaju ljude", istaknula je.

Ivan Janković, gradonačelnik Gline, kazao je kako je Grad Glina uvijek bio dobar partner u vladi.

"To smo pokazali i nakon potresa kada smo osigurali dio zemljišta gdje je država gradila zgrade za smještaj ljudi stradalih u potresu. Ono što je ključno i što bih htio naglasiti je pitanje raznolikosti cijele države. Treba ići u smjeru decentralizacije i svaku regiju zasebno gledati jer nisu ni sva potpomognuta područja u istoj situaciji, a kamoli u usporedbi s ostalim područjima", kazao je Janković.

"Po pitanju same stambene politike, i u gradu Glini nakon potresa se nešto izgradilo, gradi se oko 150 novih stambenih jedinica. No, ključna je pravna revitalizacija gradske jezgre gdje je sama gradska jezgra pod kulturnom zaštitom i na neki način zaključana imovina i kapital stoje. Jedan dio državne imovine, jedan dio privatne imovine. Nužno je riješiti vizuru grada i obnoviti kulturnu baštinu, a onda bi se time i osigurao potreban stambeni fond", kazao je.

Janković: Veći dio stanova je u vlasništvu države, teško je doći do njih

Dodaje i da je ključna dodjelu stanova otvoriti prema mladim ljudima, ali i prema ljudima koji su pokretači u gospodarstvu.

"Ne samo ići samo na neku socijalnu komponentu nego na stvaralački dio društva, da se tim ljudima olakša stambeno zbrinjavanje i na neki način zadrži ljude u gradu", istaknuo je.

Rekao je kako je veći dio stanova u vlasništvu države te da je teško doći do njih.

Uhlir je kazao da "rade stambenu politiku za cijelu državu".

"Radit će se posebni programi, predviđeno je da se na lokalnoj razini rade posebni programi potreba, koji se do sada nisu radili, kada se usvoji stambena politika. Tako da će lokalna razina iskazivati svoje potrebe, raditi svoje analize i onda ćemo puno kvalitetnije upravljati stanovanjem u državi nego smo do sada", kazao je.

Što se tiče stanova u državnom vlasništvu, Uhlir kaže da će se ti stanovi intenzivnije koristiti za priuštivo stanovanje građana.

Puljak je istaknuo da bi se država "zaista trebala odreći tih stanova".

"Država nama svaki dan oduzima stanove i poslovne prostore", kazao je.

"Država se ne bi trebala miješati niti u gradnju stanova a niti u njihovo iznajmljivanje, to bi trebala prepustiti lokalnim zajednicama", smatra Puljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.