Šuica spiskala 360.000 eura na "službena putovanja". EU ne zna objasniti kako

Foto: Goran Stanzl/Pixsell , Twitter, Facebook HDZ

GLASNOGOVORNICI Europske komisije Eric Mamer i Balazs Ujvari našli su se danas na mukama kad ih je na službenoj konferenciji za medije novinar David Carreta više puta pitao da objasne kako je moguće da je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju, potrošila 360 tisuća eura na službena putovanja. 

>> Šuica na "službena putovanja" spiskala 360.000 eura. Išla na hodočašće s HDZ-ovkama

Pozivajući se na članak Indexa objavljen u ponedjeljak, Carreta je zapitao kako je moguće da je Šuica prijavila odlazak na 148 službenih putovanja i da se gotovo njih 60 odnosilo na odlazak na misiju u Zagreb, dok su se 23 službena putovanja odnosila na njen rodni Dubrovnik.

"Službena putovanja Šuice razlikovala su se od putovanja ostalih potpredsjednika EK"

Carreta je pitao jesu li česti sastanci Šuice s njenim stranačkim kolegama u Hrvatskoj i gradonačelnikom Dubrovnika, čija je bila gradonačelnica, u skladu s njenim resorom. 

Prvi je pokušao odgovoriti glasnogovornik Ujvari, koji je rekao da je proračun raspoređen u skladu s projektima te da je Šuica, kao i ostali potpredsjednici EK, poštovala visoku razinu transparentnosti vezano za svoja službena putovanja s obzirom na to da su svi podaci objavljeni. 

 

No, to nije zadovoljilo Carretu, koji je naglasio da je problem kod Šuice što je puno putovala u vlastitu zemlju te su to sve platili porezni obveznici. Isto tako, naglasio je ovaj novinar, aktivnost Šuice vezana za službena putovanja razlikovala se od ostalih potpredsjednika Europske komisije.

Na to je pokušao odgovoriti glavni glasnogovornik Europske komisije Mamer, koji je rekao da zapravo nemaju komentar, osim da potpredsjednici rade unutar vlastitih proračuna te zadanih ciljeva, kao i da se potpredsjednici Europske komisije s obzirom na djelokrug rada ne mogu uspoređivati. 

"Kakve to ima veze s resorom Dubravke Šuice?"

"Ispričavam se što moram inzistirati na ovom. Problem je i što među njenim službenim putovanjima koja su platili porezni obveznici ima odlazaka na nešto što organizira njena politička stranka. Kako je to dio njenog posla? Kako se to uklapa u njen resor demokracije i demografije?" pitao je treći put Carreta, da bi Mamer kratko odgovorio da je to sve u skladu s političkim aktivnostima te nakon toga krenuo odgovarati na druga pitanja. 

No, nije Carreta jedini. O visokim troškovima i čudnim putovanjima Dubravke Šuice pisao je danas i ugledni Politico, koji je naglasio broj službenih putovanja te troškove.

Politico se također poziva na Index i primjećuje da ovakve brojke, odnosno troškovi, izazivaju čuđenje kod običnih ljudi. Kažu i da su se obratili uredu Dubravke Šuice za komentar, no bez uspjeha, kao i da glasnogovornici EK nisu znali objasniti službena putovanja Šuice. 

Platili smo joj i odlazak na hodočašće s HDZ-ovkama

Podsjetimo, Index je prvi objavio da je Šuica ukupno samo na putne troškove u svom mandatu potrošila gotovo 200 tisuća eura. Na smještaj, prema tablici troškova službenih putovanja, potrošilo se malo više od 54 tisuće eura, na dnevnice oko 22.580 eura te na razne druge troškove malo manje od 86 tisuća eura. 

Neka od zanimljivih službenih putovanja i prikaz putnih troškova u eurima, bez ostalih troškova.

Bilo je različitih razloga za odlazak na službena putovanja, no zanimljivo je da je jedno od tih putovanja bilo hodočašće u Mariju Bistricu s HDZ-ovom organizacijom Katarina Zrinski. Neka službena putovanja u Zagreb opravdana su samo kao razgovor sa stranačkim šefom Andrejem Plenkovićem, za što je plaćeno malo manje od 700 eura putnih troškova, ili s nekim od ministara u hrvatskoj vladi te državnih tajnika. 

Šuica je uredno među službene misije potpredsjednice EK ubacivala i odlaske u Dubrovnik na Festu svetog Vlaha te na Dan dubrovačkih branitelja, koji se obilježava 5. prosinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.