"Agresivna kampanja za zabranu pobačaja": Protivnici abortusa reklamirali se u Vinogradskoj

Foto: Index

INICIJATIVA 40 dana za život koja se bori za zabranu pobačaja i redovito održava molitve ispred KBC-a Sestre milosrdnice kojima želi zaustaviti žene u namjeri da pobace, ovog je puta otišla korak dalje - i to doslovno.

Naime, kako je Index doznao, Inicijativa je postavila veliki plakat u čekaonicu na Odjelu ginekologije spomenute bolnice, s natpisom "Pobačaj je rana na ranu, trpljenje na trpljenje. Mama volim, osjećam, čujem, trebam te. Tako sam sretan što si baš ti moja mama".

Index je dobio i fotografiju na kojoj se vidi plakat, no kad smo otišli provjeriti u bolnicu, on je već bio uklonjen. Kako doznajemo od osoba koje su bile u čekaonici i vidjele plakat, on je postavljen jučer, no već je danas ekspresno uklonjen.

Pokušali smo doći do predstojnika Odjela za ginekologiju, no nismo uspjeli. S druge strane, u ravnateljstvu KBC-a Sestre milosrdnice, Indexu je rečeno da spomenuta Udruga nije poslala nikakav dopis u kojem traže dozvolu za postavljanje ikakvih plakata unutar bolnice.

Ravnateljstvo: Ne smiju postavljati nikakve plakate unutar bolnice

"Oni nas znaju tražiti dozvolu za molitvu ispred bolnice i to im odobrimo, međutim, unutar bolnice oni ne smiju ništa postavljati, nikakve plakate. To mi ne dozvoljavamo", kazali su nam u Ravnateljstvu.

Razgovarali smo i s voditeljem Inicijative 40 dana za život, koji nam je potvrdio da su postavili plakat unutar bolnice, te u tome ne vidi nikakav problem.

"Imamo dozvolu od svih na ginekologiji, liječnika, sestara i djelatnika. Mi trudnicama nudimo duhovnu i materijalnu. Ništa mi ne zabranjujemo, nikome nismo htjeli naštetiti. Rekli su nam ginekolozi da je lijepo to što radimo i ne vidim u čemu je problem. Ne radimo ništa protuzakonito ili krivo. Nismo vršili nikakvo nasilje, već samo prenosimo pozitivnu poruku za život. I prije smo imali letke u bolnicama i nitko se nije žalio pa ne znam čemu sad takva strka", rekao je Ante Čaljkušić, voditelj Inicijative 40 dana za život.

Za postavljanje plakata doznale su i aktivistkinje koje se bore za prava žena, a 30 organizacija okupljenih u Žensku mrežu Hrvatske poslali su nam dopis u kojem se očituju na ovu situaciju. Isti dopis, kažu, planiraju poslati i ravnateljstvu KBC Sestre milosrdnice te ministru zdravlja Dariju Nakiću.

Svjesne su, kažu, kako kampanja za donošenje novog zakona kojim bi se zabranilo pravo na siguran i dostupan pobačaj prelazi na novu, agresivniju razinu.

"Obaviještene smo o postavljanju samostojećeg plakata, tzv. roll up bannera, kojim se promovira akcija 40 dana molitve za život. Plakat je postavljen na ginekološkom odjelu u bolnici, u Vinogradskoj. Navodno, uz odobrenje šefa ginekologije. Podsjećamo da se radi o jednoj u nizu zdravstvenih ustanova ispred koje katolički fundamentalisti u borbi za oduzimanje prava ženama na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu i životu dva puta godišnje provode ovu akciju.

Ne treba posebno naglašavati da je molitva ispred bolnica kao sredstvo psihološkog rata protiv žena teror, no sada se otišlo korak dalje. Javni zdravstveni djelatnik jedne javnozdravstvene ustanove na zapanjujući i nedopustiv način stvorio je uvjete za dodatno psihičko nasilje i zlostavljanje žena. Učinjeno je to unutar samog odjela ginekologije.

"Ovo je zloupotreba svjetonazora u javnoj bolnici, u obavljanju državne, a ne crkvene službe"

Radi se o još jednoj zloupotrebi svjetonazora u javnoj bolnici, u obavljanju državne, a ne crkvene službe. To je u potpunoj suprotnosti sa sekularnim karakterom države koji je ustavna kategorija i isto predstavlja promociju kršenja temeljnih prava žena Bolnice pripadaju svim građankama i građanima. Ginekologija je odjel čija je primarna funkcija zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Pristup zaštiti zdravlja žena ne smije biti ograničen religijskim niti bilo kojim drugim ekonomsko-socijalnim uvjetima.

U javnoj ustanovi koja je u svojoj osnovi humanitarna ne smiju biti stvoreni uvjeti koji predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje žena. Postavljanjem propagandnih materijalna ovakvog sadržaja vrši se otvoreno nasilje nad ženama. Zahtijevamo zato hitno i trajno uklanjanje ovog i svih sličnih sadržaja iz javnozdravstvenih ustanova, kao i iz svih drugih javnih tijela i institucija.

Svjesne smo da kampanja za donošenje novog zakona kojim bi se zabranilo pravo na siguran i dostupan pobačaj prelazi na novu, agresivniju razinu. U trenutku kad biskupi u Poljskoj traže da se apsolutno zabrani pravo na abortus, a žene koje budu uhvaćene da isti čine, pošalju u zatvor radi ubojstva ploda, poručujemo još jednom: NEĆE PROĆI! NAŠOM MATERNICOM I JAJNICIMA NEĆE GOSPODARITI NI, CRKVA NITI DRŽAVA. Svoja prava nikome ne damo", istaknula je Ženska mreža Hrvatske.

"Sve agresivniji napad na ženska ljudska prava u sekularnoj državi"

Razgovarali smo i s Radom Borić, direktoricom Centra za ženske studije, koja je za Index rekla da su dobro upoznati s postavljanjem plakata unutar KBC Sestre milosrdnice, što smatra nedopustivim.

"Na sreću, ovaj put posve nedopustiva odluka šefa ginekologije "nije prošla". Vjerujem da nas čeka nastavak borbe za ženska seksualna i reproduktivna prava, jer smo svjesne sve agresivnijeg napada na ženska ljudska prava u sekularnoj državi koja bi trebala voditi računa o svim svojim građankama i građanima. Posebice pak, u javnozdravstvenim institucijama zaposlenici bi trebali znati razdvojiti svoje privatne svjetonazore od usluga koje su dužni osigurati u javnoj zdravstvenoj ustanovi", rekla je Rada Borić.

Razgovarali smo i s Danielom Drandić iz Udruge RODA koja se zalaže za to da sve žene imaju pravo na zdravstvenu skrb koja uključuje sva reproduktivna prava.

"Udruga 40 dana za život nema pravo koristiti prostor javne zdravstvene ustanove za promoviranje svojih stavova. Pitamo se tko im uopće dozvoljava da budu i pred bolnicom, a kamoli u bolnici", kazala je kratko Drandić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.