UKRAJINA

Sve više europskih država zabranjuje ruske avione

Ilustracija: EPA

I BALTIČKE države kane zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplove iz Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, nakon što su to već učinile Poljska, Češka, Bugarska i Slovenija.

"Sankcije su puno uspješnije kad su sveobuhvatne"

"Estonija se pridružuje inicijativi Poljske i zabranit će svim ruskim zračnim prijevoznicima korištenje našeg zračnog prostora", rekao je danas u Tallinnu, prema radijskom izvješću, ministar gospodarstva Taavi Aas. Odgovarajući nacrt odluke već je u pripremi. Svoj zračni prostor za ruske zrakoplove žele zatvoriti i Latvija i Litva.

"Sve sankcije i ograničenja djeluju puno uspješnije kada su dalekosežne i sveobuhvatne. Zato se Latvija po tom pitanju usklađuje s ostalim baltičkim državama", rekao je latvijski ministar prometa Talis Linkaits. Njegov litvanski kolega Marius Skuodis rekao je da će se zatvaranje zračnog prostora triju baltičkih država realizirati istodobno.

Premijerka Estonije: Pozivamo sve zemlje EU da naprave isto

"Još jedna značajna odluka je na putu", komentirala je na Facebooku estonska premijerka Kaja Kallas potez baltičkih država.

"Poljska i Češka su to već učinile, a mi pozivamo sve zemlje Europske unije da naprave isto. Zrakoplovima jedne nepoželjne države nije mjesto na nebu demokracije", napisala je.

"Brutalni napad Putinova režima na demokraciju i slobodu u Ukrajini neoprostiv je. Zapad mora izolirati Rusiju i ekonomski i politički", napisala je Kallas.

Janša: Treba totalno pritisnuti Putinov režim

Slovenski premijer Janez Janša na Twitteru je poručio da je "okrutna istina sadašnjeg trenutka da se žrtve i stradanja Ukrajinaca nikako ne mogu smanjiti samo dobrim željama ili pukim pozivima na mir".

To je moguće postići samo brzom dostavom oružja, vojne opreme i humanitarne pomoći te totalnim pritiskom na Putinov režim, smatra Janša.

I Britanci su zabranili ruske avione

I Velika Britanija, koja nije članica EU, također je zabranila ruskim zračnim prijevoznicima slijetanje ili prelijetanje njezina zračnog prostora. Poljska, Bugarska i Češka jučer su objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zračne tvrtke, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Rusija je prelijetanje ruskog teritorija zabranila zračnim prijevoznicima iz Poljske, Bugarske i Češke kao odgovor na jednake poteze tih zemalja, a ranije je pristup svome zračnom prostoru zabranila svim britanskim zračnim prijevoznicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.