Sve više zemalja povlači ljude iz Libanona. Iran prijeti neviđenom odmazdom

Foto: EPA

Sve više zemalja poziva svoje državljane da napuste Libanon zbog rastućih napetosti i straha od šireg sukoba na Bliskom istoku.

Amerika je pozvala svoje građane da napuste zemlju što prije mogu. Isto su učinili Velika Britanija, Švedska, Ukrajina, Francuska, Kanada i Jordan. Otkazuje se sve veći broj letova i vrijeme istječe. 

Iran je obećao "tešku odmazdu protiv Izraela", kojeg okrivljuje za smrt političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu.

Izrael to još nije komentirao. Njegovo ubojstvo dogodilo se nekoliko sati nakon što je Izrael ubio višeg zapovjednika Hezbolaha Fuada Shukra u Bejrutu.

Zapadni dužnosnici strahuju da bi Hezbolah, iranska milicija i politički pokret sa sjedištem u Libanonu, mogao igrati ključnu ulogu u takvoj odmazdi, što bi zauzvrat moglo izazvati ozbiljan izraelski odgovor. Napori američkih diplomata i ostalih zapadnih zemalja nastavljaju se kako bi se napetosti u regiji pokušale smiriti.

Napadi zasad ostaju u pograničnim područjima, ali Iran i Hezbolah prijete

Strahovi od eskalacije neprijateljstava koja bi mogla zahvatiti Libanon najviši su otkako je Hezbolah započeo napade na Izrael, dan nakon smrtonosnih napada Hamasa na južni Izrael 7. listopada, u znak podrške Palestincima u Gazi.

Većina napada ograničena je na pogranična područja, pri čemu obje strane navode da nisu zainteresirane za širi sukob.

Međutim, Hezbolah je obećao odgovoriti na Shukrovo ubojstvo, koje se dogodilo u Daniji, uporištu grupe u južnim predgrađima Bejruta.

Hezbolah je nekih 25 minuta iza ponoći ispalio desetke raketa na grad Beit Hillel na sjeveru Izraela. Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazale su kako izraelski sustav protuzračne obrane Iron Dome presreće rakete. Zasad nema izvješća o žrtvama. Izraelsko zrakoplovstvo odgovorilo je napadima na ciljeve u južnom Libanonu.

U zasebnom razvoju događaja danas ujutro, dvije osobe su ubijene u napadu nožem u izraelskom gradu Holonu. Napadač je kasnije "neutraliziran", priopćila je policija. Naveli su da je bio Palestinac.

 

Amerika rasporedila dodatne ratne brodove i borbene avione

Američko veleposlanstvo u Bejrutu navelo je da oni koji odluče ostati u Libanonu trebaju "osmisliti planove za hitne slučajeve" i biti spremni "skloniti se na jednom mjestu tijekom duljeg razdoblja".

Pentagon je rekao da raspoređuje dodatne ratne brodove i borbene avione u regiju kako bi pomogao u obrani Izraela od mogućih iranskih napada i napada njegovih proksija, strategije slične onoj usvojenoj u travnju, kada je Iran ispalio više od 300 projektila i dronova na Izrael kao odmazdu za napad na njegov diplomatski kompleks u Siriji. Izrael ih je optužio za taj napad.

Mnogi strahuju da bi iranska odmazda ovog puta mogla biti sličnog oblika.

Britanski ministar: Situacija bi se mogla brzo pogoršati

Velika Britanija kaže da šalje dodatno vojno osoblje, konzularno osoblje i službenike granične straže kako bi pomogli u bilo kakvim evakuacijama. Pozvali su svoje građane da napuste Libanon, dok komercijalni letovi još uvijek traju. Dva britanska vojna broda već su u regiji, a Kraljevsko ratno zrakoplovstvo stavilo je transportne helikoptere u pripravnost. Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy rekao je da bi se regionalna situacija "mogla brzo pogoršati".

U telefonskom razgovoru s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Josepom Borrellom, vršitelj dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Ali Baqeri Kani rekao je da će Iran "nesumnjivo iskoristiti svoje inherentno i legitimno pravo" da kazni Izrael. Najavljivač na iranskoj državnoj televiziji jučer je upozorio da će "svijet svjedočiti izvanrednim scenama".

Što je dovelo do ovoga?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je Izraelce da "predstoje izazovni dani..."

"Čuli smo prijetnje sa svih strana. Spremni smo za svaki scenarij", rekao je Netanyahu. Napetosti između Izraela i Irana prvotno su eskalirale ubojstvom 12 djece i tinejdžera u napadu na izraelsku okupiranu Golansku visoravan. Izrael je optužio Hezbolah i obećao tešku odmazdu, iako je Hezbolah negirao svoju umiješanost.

Nekoliko dana kasnije Shukr, koji je bio bliski savjetnik vođe Hezbolaha Hassana Nasrallaha, ubijen je u ciljanom izraelskom zračnom napadu u Bejrutu. Četiri druge osobe, uključujući dvoje djece, također su ubijene. Nekoliko sati kasnije vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je u Iranu, glavnom sponzoru Hamasa.

Bio je u posjetu kako bi prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika, Masouda Pezeshkiana. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, rekao je da će Izrael pretrpjeti oštru kaznu za to ubojstvo.

Ubojstvo Hanije zadalo je udarac pregovorima o primirju i sporazumu o oslobađanju talaca u Gazi, glavnoj nadi za smirivanje napetosti na granici između Libanona i Izraela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.