Švedska i Turska će na sastanku raspravljati o sigurnosnom paktu NATO-a

Foto: EPA

Turska i Švedska održat će sutra prvi sastanak na kojem će raspravljati o sigurnosnom paktu dogovorenom kako bi Ankara prihvatila kandidaturu Stockholma za članstvo u NATO-u, rekao je danas turski diplomatski izvor. Sastanak će se održati tijekom posjeta švedske ministrice vanjskih poslova Marije Malmer Stenergard Ankari i ima "poseban značaj" po pitanju poboljšanja suradnje u borbi protiv terorizma, naveo je izvor.

Turska je odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u vojnom savezu u siječnju, nakon što je više od godinu dana odgađala to pitanje jer ju je zabrinjavao stav Švedske prema skupinama i pojedincima koje Ankara smatra teroristima te zbog embarga na oružje koji je Stockholm kasnije ukinuo.

Sigurnosni sporazum su dogovorili šef NATO-a Jens Stoltenberg te turski i švedski čelnici

Ankara je tražila da Stockholm izmijeni protuterorističke zakone i obračuna se s članovima Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju i Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkom skupinom. 

Sklapanje "sigurnosnog sporazuma" dogovorili su šef NATO-a Jens Stoltenberg te turski i švedski čelnici na summitu Saveza prošle godine. Strane su se složile da će Stockholm predstaviti plan za borbu protiv terorizma. Švedska je ušla u NATO u ožujku. 

"O suradnji na području sigurnosti, posebice u borbi protiv terorizma, razgovarat će se u okviru plana", rekao je izvor te dodao da je cilj razgovora otvoriti put dodatnim koracima protiv PKK i njegovih sirijskih ogranaka, između ostaloga. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.