Propada švedska firma. Premijer: Država ih neće kupiti, neka rješavaju svoje probleme

Foto: EPA

Švedska država neće preuzeti udio u Northvoltu, naglasio je premijer Ulf Kristersson, poručivši posrnulom proizvođaču baterija da mora sam rješavati svoje probleme, unatoč važnoj ulozi u zelenoj tranziciji. "Naša je čvrsta odluka, bez ikakve sumnje, da bi Švedska trebala biti dobro mjesto za novu tehnologiju, potrebnu za zelenu tranziciju, ali to ne znači da bi švedska država trebala uskočiti i preuzeti udio", rekao je Kristersson.

Na upit novinara bi li švedska vlada sudjelovala u potencijalnom financijskom spašavanju Northvolta, premijer je odgovorio da probleme mora rješavati sama tvrtka, naglasivši da je da je na vlasnicima Northvolta da razvijaju grupu.

Kompanija se teško nosi s kineskom konkurencijom

"Ne miješamo se u poslovne planove tvrtki, ali želimo biti dobro mjesto za takvu vrstu industrije", rekao je švedski premijer. Iz Northvolta nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju premijerovu izjavu.

Kompanija ima problema s masovnom proizvodnjom visokokvalitetnih baterija i teško se nosi s kineskom konkurencijom poput CATL-a i BYD-a, rekli su Reutersu analitičari, a otežavajući je čimbenik bilo i širenje poslovanja.

Prošli tjedan objavili su da obustavljaju proizvodnju katodnih materijala u gigatvornici u Švedskoj i da ostaju od gradnje drugog pogona, istaknuvši da će u sklopu programa smanjivanja troškova prebaciti težište na masovnu proizvodnju baterijskih ćelija. 

BMW u srpnju otkazao vrijednu narudžbu

"Provodi se strateška analiza (poslovanja) i moramo provesti određene teške mjere kako bismo osigurali temelje Northvoltovog poslovanja, poboljšali financijsku stabilnost i poduprli poslovnu izvedbu", objasnio je tada u priopćenju izvršni direktor i suosnivač Northvolta Peter Carlsson, istaknuvši da su uvjeti poslovanja trenutno "izazovni".

Northvolt će sada morati kupovati katodne aktivne materijale od kineskih ili južnokorejskih dobavljača, objasnio je upućeni izvor. Uprava je istaknula da namjerava razgovarati s potencijalnim partnerima i investitorima o gradnji tvornice u poljskom Gdanjsku. Potvrdili su i gradnju gigatvornica u Njemačkoj i Kanadi i u švedskom Göteborgu, kroz zajedničko ulaganje s Volvo Carsom.

Švedski proizvođač ogledni je primjer pokušaja EU-a da izgradi vlastitu industriju baterija, ali BMW mu je u srpnju zadao težak udarac otkazivanjem narudžbe vrijedne dvije milijarde eura. Northvolt je prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 1.17 milijardi dolara, gotovo četiri puta većim nego u 2022. Neto prihod poskočio mu je pak za 20 posto, na 128.3 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.