Tajlandski ustavni sud smijenio premijera

Foto: EPA

Tajlandski ustavni sud smijenio je danas premijera Sretthu Thavisina jer je u svoju vladu imenovao bivšeg odvjetnika koji je proveo neko vrijeme u zatvoru, što povećava izglede za nova politička previranja u zemlji i resetiranje vladajućeg saveza.

Nekretninski tajkun Srettha postaje četvrti tajlandski premijer u 16 godina kojeg je isti sud smijenio, nakon što je presudio da je prekršio ustav imenovanjem ministra koji nije zadovoljio etičke standarde. Sretthina smjena nakon manje od godinu dana na vlasti znači da se parlament mora sastati kako bi izabrao novog premijera, s izgledima za dodatnu neizvjesnost u zemlji. 

Tajland već dva desetljeća prate državni udari i sudske presude koje su srušile više vlada i političkih stranaka. Isti je sud prošlog tjedna raspustio iznimno popularnu oporbenu stranku Kreni naprijed usmjerenu protiv establišmenta, zaključivši da njezina kampanja za reformu zakona protiv vrijeđanja krune riskira potkopavanje ustavne monarhije.

Bivši odvjetnik podnio ostavku u svibnju

Sretthina stranka Pheu Thai i njezini prethodnici podnijeli su najveći teret tajlandskih previranja, s dvjema vladama koje su smijenjene državnim udarima u dugotrajnoj svađi između osnivača stranke, milijarderske obitelji Shinawatra, i njihovih suparnika u konzervativnom establišmentu i rojalističkoj vojsci.

Odluka bi mogla uzdrmati krhko primirje između političkog teškaša Thaksina Shinawatre i njegovih neprijatelja među konzervativnom elitom i vojnom starom gardom, što je 2023. omogućilo tajkunov povratak iz 15-godišnjeg samoizgnanstva. Istog dana kad se Shinawatra vratio u zemlju, njegov saveznik Srettha Thavisina postao je premijer.

Srettha i dalje tvrdi da je imenovanje ministrom bivšeg Shinawatrina odvjetnika Pichita Chuenbana, koji je nakratko bio zatvoren zbog nepoštivanja suda 2008. godine zbog navodnog pokušaja podmićivanja sudskog osoblja, bilo legalno. Navod o podmićivanju nikada nije dokazan, a Pichit je podnio ostavku u svibnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.