Talibani naljutili Iran i Pakistan. Sad se brane: Mi sjedimo dok svira glazba

Screenshot: X

Iran je izrazio svoje duboko nezadovoljstvo zbog toga što talibanski delegat nije ustao tijekom intoniranja iranske nacionalne himne na događaju u Teheranu, objavili su iranski državni mediji.

Incident koji je uključivao talibanskog izaslanika na Konferenciji islamskog jedinstva u iranskoj prijestolnici uslijedio je nakon slične situacije u Pakistanu kada se talibanski diplomat nije ustao tijekom intoniranja pakistanske himne. Talibanski dužnosnici su se u oba slučaja branili kako je u njihovoj zemlji uobičajeno sjediti dok se svira glazba.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je postupak talibanskog delegata "nekonvencionalnim i neprihvatljivim". Konferencija islamskog jedinstva je godišnji događaj koji se održava u Iranu kako bi se promicalo jedinstvo i solidarnost među različitim islamskim skupinama, posebice među sunitskim i šijitskim muslimanima, piše Associated Press.

Iran ne priznaje talibansku vladu

Novinska agencija Taghrib, koja izvještava o vijestima iz islamskog svijeta, objavila je da se talibanski delegat Azizorahman Mansour ispričava za svoje ponašanje, ali i govori kako je ono u skladu s normama u Afganistanu. "Kod nas kad pjevamo pjesme, sjedimo. Slijedio sam tu normu. Ispričavam se ljudima koji su bili uznemireni", naveo je.

Šef afganistanskog veleposlanstva poručio je kako je postupak Mansoura osobni čin i da ne odražava stavove talibanske vlade. Iran i Afganistan imaju granicu dugu 960 kilometara. Upravo je Iran postao slamka spasa za mnoge Afganistance koji su pohrlili u susjednu zemlju u potrazi za poslom. 

Iranske vlasti tvrde da se oko šest milijuna Afganistanaca nalazi u Iranu. Aktivisti vjeruju da je broj puno veći. Iran službeno ne priznaje talibansku vladu u Afganistanu i pozvao je na formiranje uključive afganistanske vlade koja uključuje sve etničke i vjerske skupine. Međutim, Iran održava političke i gospodarske veze s Kabulom i dopustio je talibanima da upravljaju afganistanskim veleposlanstvom u Teheranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.