Teolog o odluci o Međugorju: Kardinal je naglasio da ipak treba biti oprezan

Foto: N1, Zvonimir Barisin/PIXSELL

Teolog Dalibor Milas je u gostovanju na N1 televiziji komentirao dokument Dikasterija za nauk vjere o događajima u Međugorju. 

Podsjetimo, Vatikan je priznao "brojne pozitivne plodove" koji se događaju u Međugorju, svjetski poznatome hodočasničkome mjestu u BiH, ali nije dao svoj stav o nadnaravnosti fenomena koji se vezuje uz tvrdnje vidjelaca da im se tamo ukazuje Gospa i šalje im poruke.

"Odluka je logična"

"Pa mislim da je ovo bilo očekivano. U posljednjih nekoliko godina Vatikan je preuzeo konce cijele te priče i bilo je za očekivati ili da se izraze pohvalno ili da afirmativno progovore. Ovo je odluka koja je logična", naveo je Milas. 

Međugorje je dobilo status "nihil obstat" (nema protivljenja), što znači da ondje dopušta duhovnu pobožnost zbog njezina "pozitivnog ploda" za katolike. 

"Prema tom statusu Međugorje se priznaje kao svetište, ali za razliku od ostalih svetišta u kojima nije bilo tih nekih ograđivanja, kardinal Fernandez je naglasio da ipak treba biti oprezan na neke pojave i fenomene koji zahtijevaju oprez i kritičku svijest", istaknuo je Milas.

"Crkva ne žuri s odlukama i to je dobro"

"Konačna potvrda odnosno ovo priznanje je velika stvar, ali onaj tko je vjerovao dosad vjerovat će i odsada, a onaj koji nije, neće ni odsada. U turističkom smislu ovo je sigurno veliki plus", dodao je. Smatra kako je potrebno razdvojiti autentičnu duhovnost od praznovjerja i na tome graditi priču o Međugorju.

Odgovorio je i na pitanje zašto se desetljećima čekalo na odluku. "Dva faktora su tu u pitanju. Prvi je taj što Crkva nikad ne žuri s tim odlukama i to je dobro, a drugi to što je Međugorje kao fenomen izrazito kompleksan. U Međugorju ukazanja navodno još traju", kazao je. 

Tvrdi da Međugorje sad ima veliku ulogu i na svjetskoj razini. "Ono što u Europi i u ostatku svijetu izumire, kao sakrament ispovijedi, u Međugorju su ispovjedaonice simbol Međugorja. Međugorje postaje prilično važno mjesto čak i na globalnoj mapi katoličke crkve. Čak ne bih isključio i da Papa jednom dođe u Međugorje", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.