Teške optužbe manekena: "Bivši šef Abercrombieja me seksualno zlostavljao i drogirao"

Foto: Profimedia

Više muškaraca javilo se BBC-ju optužujući bivšeg direktora Abercrombie&Fitcha i njegovog britanskog partnera za seksualno iskorištavanje. Neki navode da su bili zlostavljani, a neki da su im davali drogu.

Luke kaže da je bio šokiran dok su ga 2011. vodili u apartman Mikea Jeffriesa u hotelu u Španjolskoj: "Mislio sam da ćemo napraviti fotoshooting." Kaže da je soba bila slabo osvijetljena i da su zidove krasile erotske fotografije muškaraca. Nekoliko ljudi odjevenih u uniforme Abercrombie & Fitch - polo hlače, plave traperice i japanke - ležerno je slagalo odjeću na stolu, kao da su u trgovini.

"Bio je vrlo agresivan"

Luke kaže da je iz svog doma u Los Angelesu stigao u Madrid kako bi se sastao s izvršnim direktorom Abercrombie & Fitcha i razgovarao o angažmanu u reklamnoj kampanji. Ponudu je dobio online od čovjeka koji se predstavio kao suradnik Mikea Jeffriesa, tada voditelja maloprodaje ovog brenda za mlade, vrijednog milijarde dolara.

Kad su Jeffries i njegov životni partner Matthew Smith ušli u sobu, odmah su ga počeli dirati i Jeffries ga je na silu poljubio: "Pokušavao sam izbjeći cijelu situaciju koliko god sam mogao, ali Michael je bio vrlo agresivan." Kaže da mu je direktor Abercrombieja zatim izveo oralni seks.

Tvrde da su im ubrizgavali tekuću Viagru u penise

Luke je jedan od osam muškaraca koji su razgovarali s BBC-jem otkako su se pojavile optužbe za seksualno iskorištavanje na okupljanjima čiji su domaćini Jeffries i Smith.

Novi svjedoci otkrivaju nove pojedinosti o onome što se događalo od 2009. do 2015. godine, dok je Jeffries bio direktor.
Svjedočenja otvaraju nova pitanja o ulozi Jeffriesovih suradnika - odabrane grupe mladića u uniformama A&F koji su s njim putovali svijetom i nadzirali seksualna druženja. Navodno su nekim sudionicima ubrizgali u penis tekuću Viagru.

Svjedok Chris kaže kako je pomislio da će umrijeti nakon što je jedna od ovih injekcija izazvala ekstremnu reakciju tijekom druženja u Jeffriesovu domu u New Yorku. Bio je u šoku i kaže da su Jeffries i Smith pokušali imati odnos s njim.

Što kažu optuženi?

Jeffries (80), Smith (61) i A&F suočeni su s građanskom tužbom u kojoj se navodi da je kompanija financirala seksualnu trgovinu tijekom dva desetljeća koliko je Smith bio direktor. Smith i Jeffries nisu odgovorili na zahtjeve za komentar, ali njihovi odvjetnici rekli su da poriču optužbe za nedjela, dodajući: "Sudnica je mjesto gdje ćemo se baviti ovim pitanjem."

Jedan bivši sudionik, Diego Guillen (42) rekao je za BBC da je svake subote bio plaćen 500 dolara da probudi muškarce za koje se očekivalo da će prisustvovati tim seksualnim druženjima. Kaže da je tijekom sedam mjeseci obavio oko 80 poziva.

Guillen kaže da je postojao i popis sudionika na kojem je bilo 60 muškaraca. U početku je i sam posjećivao seksualna okupljanja kod Jeffriesa u New Yorku, nakon što ga je na ulici regrutirao James Jacobson.

Guillen je danas odvjetnik i agent za trgovinu nekretninama i kaže da se nikad prije nije upuštao u seksualne odnose za novac, ali je u to vrijeme bio nezaposlen i beskućnik. Unatoč okolnostima, kaže da se nije osjećao iskorištenim.

"Voljeli su seks s mladim, zgodnim muškarcima"

Guillen kaže da su drugi muškarci na događajima kojima je on prisustvovao bili "bez obveze i bez pritiska" i "prilično dobro plaćeni". "Michael i Matthew su homoseksualci i voljeli su se seksati s mladim, zgodnim muškarcima. A budući da su bili stariji, znali su da je pravi način da se to postigne da budu velikodušni", kaže Guillen.

Za razliku od drugih muškaraca koje je regrutirao posrednik, Luke kaže da je njegov prvi kontakt bio pomoćnik koji je radio za obiteljski ured Jeffriesa, privatnu tvrtku koju je vodio Smith i koja je upravljala bogatstvom i imovinom tadašnjeg direktora.

Luke kaže da ga je ovaj pomoćnik intervjuirao preko Skypea, rekavši mu da očekuje da će biti golog torza na snimanju u Madridu. Taj čovjek mu je potom organizirao put i smještaj.

"Dobit ću otkaz ako ne budem radio ono što taj tip hoće"

Noć prije događaja Luke je dobio 3500 eura u gotovini. Mislio je da se radi o "novcu za opću potrošnju" za tri dana koliko je bio u Madridu. Kaže da su u hotelskom apartmanu Jeffries i Smith započeli seks s dvojicom nešto starijih muškaraca. Luke kaže da ga je Jeffries počeo ljubiti. Ubrzo nakon toga započeo je oralni seks.

"Dobit ću otkaz ako ne budem radio ono što taj tip hoće", prisjeća se svojih razmišljanja Luke, vjerujući da će izgubiti priliku za manekenski posao: "Mogao sam jednostavno pobjeći iz te sobe, ali nisam znao kako izaći jer je Jeffriesovo osoblje pazilo na izlaze."

Kad se vratio kući u SAD, nije mogao prijaviti što se dogodilo zbog ugovora o tajnosti podataka koji je potpisao.

"Pomisao da niste muževan ako vas je drugi muškarac zlostavljao ili iskorištavao prati sram. Cijeli život prati me glas da sam homoseksualac, a u srednjoj školi su me maltretirali jer imam mekani glas", kaže Luke, koji se identificira kao heteroseksualac.

"Iznutra sam plakao"

Luke kaže da je ono što se dogodilo u Madridu potaknulo njegovu ovisnost o drogama koju je kasnije razvio. Godine 2016. uhićen je zbog prodaje droge i odslužio je šest mjeseci u popravnoj ustanovi.

Keith Milkie kaže da je prisustvovao brojnim događajima koje su Jeffries i Smith organizirali između 2012. i 2014. Tada 20-godišnji Milkie imao je financijskih problema i tako je došao u kontakt s Jacobsonom. Milkie kaže da je neke aktivnosti smatrao neugodnima i bolnima. Jednom prilikom u Parizu ga je Jeffries naveo na seks s drugim muškarcem, što on nije želio niti je u tome uživao.

Drugom prilikom ga je Jeffries verbalno zlostavljao nakon što je odbio rizični seks dok je bio na Queen Mary 2, prekooceanskom brodu koji plovi iz Engleske u New York: "Bio sam u krevetu s lažnim osmijehom, iznutra sam plakao. Nalazio sam se usred oceana sa starijom i moćnijom osobom koja me omalovažava i doslovno me naziva bezvrijednim samo zato što sam ga odbio."

Kaže da mu je Jacobson platio oko 24.000 dolara u gotovini za sedmodnevno krstarenje.

Nakon što je BBC-jeva inicijalna istraga objavljena prošle godine, A&F je objavio da otvara svoju neovisnu istragu o iznesenim optužbama. Na nedavno pitanje kada će ovo izvješće biti gotovo i hoće li rezultati biti javno objavljeni iz kompanije su odbili odgovoriti.

"Nismo znali za trgovinu seksom"

Poput Jeffriesa i Smitha, brend je pokušavao postići odbacivanje građanske tužbe, tvrdeći da nije znao za trgovinu seksom svog bivšeg direktora.

Početkom ove godine, američki sud presudio je da A&F mora pokriti troškove pravne obrane Mikea Jeffriesa dok se on nastavlja boriti protiv građanskih optužbi za trgovinu ljudima i silovanje. Sudac je zaključio da su optužbe povezane s njegovom korporativnom ulogom.

A&F je napomenuo da ne komentira pravna pitanja. Međutim u svojoj obrani pred sudom A&F je rekao da njegovi sadašnji čelnici nisu bili svjesni optužbi sve dok ih BBC nije kontaktirao, dodajući da se kompanija "gnuša seksualnog zlostavljanja i osuđuje navodno ponašanje" Jeffriesa i drugih.

Posrednik Jacobson prethodno je u izjavi preko svog odvjetnika rekao da ga vrijeđa insinuacija o bilo kakvom prisilnom, prevarnom ili nasilnom ponašanju s njegove strane i da nije znao za takvo ponašanje drugih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.