Postao je najmlađi predsjednik u povijesti SAD-a. Izgradio je svjetski važan kanal

Theodore Teddy Roosevelt bio je 26. predsjednik SAD-a te jedan od najutjecajnijih političara u američkoj povijesti. Poznat je po svojoj energičnoj osobnosti, dubokom patriotizmu i zalaganju za progresivne reforme. Vladao je SAD-om početkom 20. stoljeća, a njegov mandat donio mu je Nobelovu nagradu za mir.

Zaštita okoliša u vremenu kada to nije bilo "kul"

U unutarnjoj politici bavio se problemom slobodnog tržišta koje je bilo u rukama američkih korporacija. Vlastite politike prozvao je "Square Deal" u kojima je regulirao korporacije, zaštitio prava radnika te potrošača. U govorima je isticao da nastoji stvoriti pravednije društvo u Americi, ono koje mari za sve svoje građane. 

Njegova nastojanja da razbije monopol američkih kompanija nailazila su na otpor američkih moćnika, no Roosevelt je putem zakona ograničio njihovu moć te uključio državu u regulaciju narodne ekonomije. Politički protivnici predbacivali su mu da će odvući SAD u socijalizam. Osim toga, uveo je zakone koji su se bavili kvalitetom hrane, što je u to vrijeme bio vrlo aktualan problem, a prošli predsjednici su ga ignorirali.

Osim toga, Roosevelt je za ono vrijeme bio izrazito ekološki nastrojen. Napominjao je kako je zaštita okoliša okosnica sigurne budućnosti. Određena mjesta zaštitio je tako što ih je proglasio nacionalnim parkovima. Posebno je bio osjetljiv na šume i krčenje šuma koje je javno osuđivao. 

Tijekom svojeg mandata Roosevelt je osnovao više od 150 nacionalnih šuma i zaštitio preko 230 milijuna hektara zemlje. Danas ga smatraju ekološkim pionirom u SAD-u te čovjekom koji je bio ispred svog vremena.

Najmlađi američki predsjednik

Međutim Roosevelt se nije bavio samo unutarnjim pitanjima. U njegovo vrijeme Europa je bila napeta kao puška i spremna za rat. Umjesto da se miješa u europske razmirice, Roosevelt se posvetio Latinskoj Americi.

Započeo je izgradnju Panamskog kanala. Kada je izbio rat između Rusije i Japana, Roosevelt je djelovao kao arbitar u mirovnom sporazumu. Svojim nastupima na internacionalnoj sceni pokazao se kao svjetski političar te vođa nove buduće sile.

Pamte ga i kao najmlađeg američkog predsjednika jer je službu preuzeo nakon što je ubijen aktualni predsjednik William McKinley u atentatu (Teddy je tada bio potpredsjednik). Predsjednikom je postao 14. rujna 1901. godine. Nakon što mu je istekao prvi mandat osvojio je i drugi, 1904. godine.

Ženio se dva puta. Prva žena mu je umrla već 1884. godine, na isti dan kada je umrla i njegova majka. Tada se na jedno duže vrijeme povukao na svoj ranč u Sjevernoj Dakoti. Vratio se odlučan i počeo se isticati u politici. S drugom ženom imao je petero djece. Umro je 1919. godine u dobi od 60 godina.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.