14-godišnjak iz SAD-a dobio opasnu bolest povezanu s koronom: Imao je zastoj srca

Screenshot: CNN

14-GODIŠNJI Jack McMorrow bio je nedavno hospitaliziran s teškim upalnim sindromom povezanim s koronavirusom te je imao zastoj srca.

"Kada je sredinom travnja Jack dobio prve simptome, nismo bili pretjerano uznemireni. Nismo mislili da se radi o koronavirusu. Mislio sam da se radi o nekoj iritaciji kože zbog koje je dobio temperaturu. Naime, dobio je osip po rukama. Razgovarali smo s njegovim pedijatrom i on mu je dao antibiotike. No nakon pet dana stanje mu se pogoršalo", ispričao je Jackov otac.

"Da, nisam na početku mislio da sam se zarazio koronavirusom. Boljelo me je grlo, a to nije navedeno kao čest simptom. Kada sam već bio hospitaliziran i kada sam se probudio u bolnici, bilo je to u ponedjeljak ujutro, nisam mogao pomicati ruke i noge. Boljelo me kada su ih i drugi pomicali. To jedino mogu opisati kao da mi je struja ili vatra tekla žilama", objasnio je 14-godišnjak.

Liječnik Conner, koji je bio zadužen za njega u bolnici Columbia Medical Center, rekao je da je Jack u jednom trenutku imao srčani zastoj.

"Kada je došao u bolnicu, imao je visoku temperaturu, ubrzane otkucaje srca i nizak tlak. Mada nije imao prijašnjih kroničnih oboljenja, pokazivao je znakove šoka", rekao je liječnik.

Do 100 oboljele djece u Britaniji

Podsjetimo, procjenjuje se da je između 75 i 100 djece u Velikoj Britaniji oboljelo od višestrukog upalnog sindroma koji je povezan sa zarazom koronavirusom.

Dvanaestogodišnje dijete u Londonu umrlo je od višestrukog upalnog sindroma koji nalikuje na Kawasakijevu bolest, a slični slučajevi zabilježeni su i u SAD-u te drugdje u Europi.

Kawasakijeva bolest relativno je rijetka akutna dječja bolest. Radi se o sistemskom vaskulitisu, tj. upali stijenke srednje velikih i malih arterija, pri čemu može doći do obustave dotoka krvi u srce. Obično se može izliječiti i većina djece se oporavi bez ozbiljnih problema, ali može biti i smrtonosna.

Sindrom nalikuje na opasnu bolest

Britanski stručnjaci iz londonske dječje bolnice Evelina su prije tjedan dana rekli da su liječili više od 20 djece koja su imala simptome koji nalikuju na teški oblik Kawasakijeve bolesti. Svoja preliminarna istraživanja objavili su u časopisu Lancet.

Iako ovaj novi sindrom ima višestruke upale koje nalikuju na opasnu Kawasakijevu bolest, stručnjaci za zarazne bolesti kažu kako se ova dva oboljenja u nekim segmentima ipak razlikuju. Simptomi ovog novog sindroma uključuju dugotrajnu visoku temperaturu, osip, crvenilo u očima, upale i oboljenja jednog ili više organa.

"Vjerujemo da se radi o imunološkoj reakciji tijela na novi soj koronavirusa. Zabilježili smo mali broj slučajeva, između 75 i 100 u cijeloj zemlji. Važno je napomenuti da se većina djece oporavila, mnoga nisu ni završila na intenzivnoj njezi", rekao je Russell Viner, predsjednik Kraljevskog koledža za pedijatriju.

Pedijatri na ovaj sindrom upozoravaju još od travnja

Britanski pedijatri su krajem travnja upozorili da omanji, ali ipak sve veći broj djece obolijeva od sindroma sličnog Kawasakijevoj bolesti koji bi mogao biti povezan s koronavirusom.

Pedijatrijsko društvo za intenzivnu njegu u Velikoj Britaniji (PICS) objavilo je tada "važno upozorenje" britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) o malom porastu broja slučajeva kritično bolesne djece koja imaju "istovremene simptome sindroma toksičnog šoka i atipične Kawasakijeve bolesti", s time da su neka od te djece pozitivna na covid-19.

U upozorenju koje je NHS tijekom travnja uputio liječnicima opće medicine u Velikoj Britaniji stoji kako je u posljednja tri tjedna "došlo do očitog porasta broja djece svih dobnih skupina kod kojih je prisutno višesistemsko upalno stanje koje zahtijeva intenzivnu njegu“.

"Raste zabrinutost da se kod djece u Velikoj Britaniji pojavio upalni sindrom povezan s covidom-19 ili da možda postoji drugi, za sada neidentificiran zarazni patogen povezan s tim slučajevima", stoji u upozorenju.

Porast tog oboljenja zabilježen u SAD-u, Italiji i Španjolskoj

Liječnici na sjeveru Italije, jednom od najvećih svjetskih žarišta covida-19, prijavili su neuobičajeno velik broj djece mlađe od devet godina s teškim oblicima rijetke Kawasakijeve bolesti.

U bolnicu u Bergamu stiglo je protekloga mjeseca više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u godinu dana, rekao je dječji kardiolog Matteo Ciuffreda.

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na koronavirus i da su mu se sa sličnim slučajevima javili kolege iz Madrida i Lisabona. Porast slučajeva te bolesti zabilježen je i u Španjolskoj.

Petnaestero djece u New Yorku također je hospitalizirano sa simptomima višestrukog upalnog sindroma koji bi mogao biti povezan s covidom-19. Bolesnici u dobi od dvije do 15 godina hospitalizirani su između 17. travnja i 1. svibnja. Nekoliko testiranih pozitivno je na covid-19 ili je utvrđeno da imaju antitijela, odnosno da su preboljeli infekciju koronavirusom.

Neki od njih imali su postojanu povišenu temperaturu i simptome Kawasakijeve bolesti ili obilježja sindroma toksičnog šoka. Najmanje petero djece završilo je na respiratoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.