Tisuće ljudi na Povorci ponosa u Jeruzalemu

Ilustracija: EPA

Jeruzalem je danas održao svoju godišnju povorku ponosa pod jakim osiguranjem i u tišem ozračju s obzirom na zabrinuto raspoloženje u Izraelu nakon mjeseci rata.

Pristaše LGBTQ+ zajednice marširali su ulicama Jeruzalema noseći zastave duginih boja, izraelske zastave i žute vrpce, simbol za taoce koji se još drže u Gazi. Izostali su živahni povici i glazba koji obično prate događaj.

Organizatori procjenjuju da je marširalo oko 10.000 ljudi. Policija je priopćila da je paradu osiguravalo oko 2000 policajaca.

Odaziv je bio manji nego prethodnih godina. Procjenjuje se da je prošlogodišnja parada u Jeruzalemu okupila 30.000 ljudi.

"Rođeni da budemo slobodni"

Netanel Shaler, izvršni direktor Havrute, LGBTQ+ skupine za one s vjerskim opredjeljenjima, rekao je da je cilj ovogodišnje parade bio pokazati osjetljivost prema ukupnoj sigurnosnoj situaciji, a ipak omogućiti ljudima da marširaju.

Shaler služi kao vojni rezervist i na posebnom je dopustu da sudjeluje u paradi.

Ovogodišnja parada održana je pod sloganom "Rođeni da budemo slobodni", a djelomično su je predvodile obitelji talaca otetih tijekom Hamasovog napada na jug Izraela 7. listopada koji je izazvao rat u Gazi.

Neki prosvjednici protiv parade držali su natpise s porukama. Nije bilo neočekivanih incidenata ni nasilja, rekli su organizatori.

"Marš je ove godine važniji nego ikad"

Yair Lapid, oporbeni čelnik i bivši premijer, sudjelovao je u događaju. "Marš je ove godine važniji nego ikad", izjavio je.

"Ovdje se podsjećamo da se ne borimo samo za život države Izrael nego i za to kakva će ona biti. Koje su njene vrijednosti. U što vjeruje“, rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.