Odgađa se uvođenje novog sustava za otpad u Zagrebu, Tomašević objavio novi datum

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji za medije objavio je da se odgađa uvođenje novog sustava odvoza otpada koji je trebao krenuti 1. srpnja.

"Što se tiče uvođenja novog modela, podsjetit ću da je to jedan od najambicioznijih projekata u odvozu, Zagreb je jedini grad koji je krenuo u tom smjeru. Imamo desetak paralelnih procesa na kojima radimo i želimo da sustav bude dobro pripremljen, no ići ćemo na odgodu do 1. listopada", rekao je Tomašević.

 

Dodao je kako Zagreb radi najopsežniju promjenu u sustavu otpada u zadnjih 20 godina i kako je Zagreb jedini veliki grad u Hrvatskoj koji je krenuo u drugačiji sustav naplate kako bi on bio pravedniji i kako bi se naplaćivao po količini miješanog otpada. 

Promjena se, dodao je, radi u okolnostima globalnih poremećaja. Žele da novi sustav bude dobro pripremljen i zato se ide na odgodu. Odgodu od tri mjeseca Tomašević ne vidi kao poraz jer se, kaže, u 20 godina nije ništa napravilo, a sada se već događaju promjene.

Tomašević je dodao da su se Konzum, Tisak i Spar javili za distribuciju vrećica po minimalnoj marži. 

"Radi se o minimalnoj marži od 25 lipa po vrećici i nadamo se da će se pridružiti i drugi lanci. Cijena se ne mijenja, iznosi dvije kune za 10 litara, 4 za 20 litara i osam za 40 litara. Bez obzira na inflaciju, držimo se cijene koja je minimalna i u tom smo smislu zadovoljni", rekao je. 

"Zagreb više neće biti kantograd"

U završnoj fazi je i izrada tipskih modela bokseva te je napravljen iskaz interesa za proizvođače koji žele proizvoditi tipski boks. 

U srpnju će provesti i pilot-projekte postavljanja podzemnih spremnika u strogom središtu grada, gdje Grad ne želi davati dozvole za bokseve, a do sada su pronašli dvadesetak lokacija koje nemaju nikakvu podzemnu infrastrukturu. Također, unose se podaci o digitalizaciji svih mikrolokacija svih spremnika.

"Želimo da spremnici budu pod kontrolom vlasnika i da Zagreb više ne bude 'kantograd' jer trenutno imamo 122.000 spremnika na javnim površinama koji nemaju veze sa zelenim otocima", poručio je Tomašević.

Potvrdio je i trenutne probleme s odvozom otpada u Zagrebu, rekavši da pet godina nije kupljen ni jedan novi kamion u Čistoći, vozni park je star, teško se nabavljaju rezervni dijelovi, a prije zapošljavanja morao se dovršiti proces utvrđivanja viška u administraciji u Holdingu.

Voditelj Podružnice Čistoća Davor Vić rekao je kako je raspisan natječaj za nabavu 15 novih vozila, a tijekom kolovoza doći će unajmljena vozila dok se ne okonča nabavka novih, za što se očekuje da će trajati godinu dana s obzirom na situaciju na tržištu.

Govoreći o navodima da se na nekim lokacijama ne odvozi otpad po dva tjedna, rekao je kako minimalno svugdje dođu jednom tjedno, a da eventualno preskaču odvoz jedino tamo gdje korisnici imaju visoki intenzitet odvoza miješanog otpada, primjerice tri puta tjedno. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.