Tone li Amerika u recesiju? "Stvari se kreću u tom smjeru"

Foto: EPA

Posljednjih nekoliko dana globalna tržišta dionica drastično su pala.

Ekrani na burzama širom Amerike, Azije i, do određene mjere, Europe preplavljeni su crvenim brojevima koji snažno padaju. 

Ovaj nagli preokret dolazi u trenutku kada rastu strahovi da se najveće svjetsko gospodarstvo, američko naravno, usporava.

Stručnjaci kažu da je glavni razlog za ovaj strah to što su podaci o zapošljavanju u SAD-u za srpanj, objavljeni u petak, bili mnogo lošiji od očekivanih.

Međutim, priče o usporavanju ekonomije ili čak mogućnosti recesije su - prerani. Što su pokazali službeni podaci? BBC piše da postoji dobra i loša vijest, kao i uvijek kada je ekonomija u pitanju.

Sahmovo pravilo

Prvo loša vijest. Poslodavci u SAD-u stvorili su 114.000 radnih mjesta u srpnju, što je bilo daleko ispod očekivanja od 175.000.

Stopa nezaposlenosti također je porasla na 4.3%, gotovo najvišu razinu u posljednje tri godine, što je pokrenulo nešto poznato kao "Sahm pravilo".

Nazvano po američkoj ekonomistici Claudiji Sahm, pravilo kaže da ako je prosječna stopa nezaposlenosti tijekom tri mjeseca pola postotnog boda viša od najniže razine u posljednjih 12 mjeseci, tada je zemlja na početku recesije.

U ovom slučaju, stopa nezaposlenosti u SAD-u porasla je u srpnju, pa je prosjek za tri mjeseca bio 4.1%. To se uspoređuje s najnižom razinom u posljednjih godinu dana koja je bila 3.5%.

Na ove brige nadovezala se činjenica da su Federalne rezerve (Fed) prošlog tjedna glasale protiv smanjenja kamatnih stopa.

Ostale središnje banke u razvijenim gospodarstvima, uključujući Bank of England i Europsku središnju banku, nedavno su smanjile kamatne stope.

Postoji strah da je Fed prekasno reagirao

Fed je zadržao troškove zaduživanja, ali njegov predsjednik Jerome Powell signalizirao je da je smanjenje u rujnu na stolu.

Međutim, to je dovelo do spekulacija da je Fed predugo čekao s djelovanjem.

Smanjenje kamatnih stopa znači da je jeftinije posuđivati novac, što bi, u teoriji, trebalo djelovati kao poticaj za gospodarstvo.

Ako podaci o zapošljavanju sugeriraju da je gospodarstvo već u padu, onda postoji strah da je Fed prekasno reagirao.

Osim toga, tu su i tehnološke tvrtke i njihove cijene dionica. Postoji dugotrajni rast njihovih dionica, dijelom potaknut optimizmom zbog umjetničke inteligencije (AI). Div u proizvodnji čipova Intel proteklog je tjedna objavio da će podijeliti 15.000 otkaza.

Istovremeno, tržišne glasine sugerirale su da bi Intelov rival Nvidia mogao morati odgoditi objavu svog novog AI čipa.

Uslijedilo je krvoproliće na Nasdaqu, tehnološkom indeksu u SAD-u, piše BBC. Nakon što je dosegao visoki nivo prije nekoliko tjedana, u petak je pao za 10 posto.

To je dodatno povećalo faktor straha na tržištima i tu bi mogla ležati opasnost.

"Nismo u recesiji, ali..."

Ako panika na tržištu dionica potraje i dionice nastave padati, Fed bi mogao intervenirati prije svog sljedećeg sastanka u rujnu i smanjiti kamatne stope.

Prema Neilu Shearingu, glavnom ekonomistu u Capital Economics, to bi se moglo dogoditi ako dođe do "tržišne dislokacije koja se produbljuje i počinje prijetiti sistemski važnim institucijama i/ili širem financijskom stabilitetu".

Sada, dobra vijest.

"Nismo u recesiji", rekla je Claudia Sahm, po kojoj je Sahmovo pravilo nazvano. No u razgovoru za CNBC je rekla da se stvari kreću u tom smjeru. 

"Recesija nije neizbježna i postoji značajan prostor za smanjenje kamatnih stopa", dodala je. Drugi su, pak, neodređeni u vezi s podacima o zapošljavanju.

"Iako je izvještaj bio loš, nije bio toliko loš", rekao je Shearing. "Vjerojatno je da je uragan Beryl pridonio slabosti u srpanjskim brojkama o zapošljavanju. Ostali podaci prikazuju sliku tržišta koje se hladi, ali ne kolabira", dodao je.

Shearing kaže da se čini da nije bilo "povećanja otkaza", dok vidi "skroman pad u prosječnim tjednim radnim satima u srpnju" koji, kako kaže, "ne viče - recesija".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.