Totalni potop na Korčuli, Lumbardu pogodio šijun: "Šteta je nezamisliva"

Foto: Mjesni Odbor Pupnat

Ni Korčulu jučer poslijepodne nije zaobišlo snažno nevrijeme. Na istočnoj strani otoka jak vjetar srušio je desetak borova, dok je nezapamćena količina kiše u nešto više od jednog sata prouzrokovala ozbiljnu materijalnu štetu. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

U središtu Korčule, u Ulici Tri sulara, poplavili su svi objekti, a razina vode dosegla je gotovo do kvaka na vratima. Prizori iz Pupnatske luke su jednako dramatični, gdje je bujica iz obližnjeg brda promijenila izgled velike uvale. Zbog velikih odrona, cesta kroz Pupnatsku luku zatvorena je do daljnjega.

"Doživjeli smo nezamislivu štetu, a tek sutra ćemo znati prave razmjere. Molimo mještane da prijave štetu kako bi nadležnima mogli prijaviti probleme te ih što prije riješiti", objavili su na službenoj Facebook stranici Mjesnog odbora Pupnat.

Voda je nanijela ozbiljnu materijalnu štetu i brojnim obiteljskim kućama.

❗️❗️❗️OBAVIJEST❗️❗️❗️ Tokom nevremena koje nas je zadesilo..dogodile su se nezamislive štete,te će se prave tek znati...

Posted by Mjesni Odbor Pupnat on Monday, September 9, 2024

Lumbardu pogodio šijun

Najgore je možda prošla Lumbarda, koju je pogodio šijun – olujni nalet vjetra praćen obilnom kišom. Vjetar je oštetio nekoliko krovova obiteljskih kuća, dok je voda poplavila zgradu općine. Na ravnom krovu općinske zgrade zadržala se velika količina vode, koja je probila krov i poplavila vijećnicu. Šijun je rušio borove, blokirajući ceste, oštećujući vozila i objekte te rušio motore, čupao glisere i barke. 

Načelnica Lumbarde Marija Klisura putem društvenih mreža pozvala je na pomoć kako bi se što prije izbacila voda iz općinske zgrade i caffe bara Maestral. Tražila je ručnike i kante, kao i baterijsku rasvjetu jer je sklopka za struju isključena. Mnogi su Lumbarjani brzo priskočili u pomoć.

"Hvala djelatnicima caffe bara Maestral, vatrogascima, udruzi mladih Lumpar i svima koji su pomogli na bilo koji način", kratko se zahvalila načelnica Klisura.

Vatrogasci DVD-a Korčula jučer su imali pune ruke posla. Zapovjednik DVD-a Korčula Francesko Verazza izjavio je da je 35 vatrogasaca bilo na terenu cijelo poslijepodne.

"Odradili smo oko 40 ispumpavanja vode i mogli smo još toliko. Imamo pet pumpi, što nije malo, ali poplavilo je puno obiteljskih kuća i drugih objekata. Najizazovnije je bilo ispumpati krov općinske zgrade u Lumbardi prije nego što popusti pod količinom vode. Od Lumbarde do Zavalatice palo je 10 borova, a jedno stablo u Strećici poklopilo je auto koje smo izvlačili. Ne sjećam se da je u Korčuli ikad palo ovoliko kiše u jednom satu. Jako sam zadovoljan kako smo reagirali i intervenirali. Velika hvala Mahi i Kurtoviću, donijeli su pizze i piće svim vatrogascima", zahvalio se zapovjednik Verazza, prenosi Dubrovački vjesnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.