Tradicionalni brakovi u SAD-u ozbiljno ugroženi zbog presude iz Massachusettsa



ZAGOVORNICI tradicionalnog braka u SAD-u mogu se slobodno zabrinuti zbog novih razvoja situacije, nakon što je sudac u saveznoj državi Massachusetts presudio kako je savezni zakon koji brani homoseksualne brakove neustavan. Presuda bi mogla imati šire implikacije ukoliko administracija Baracka Obame uloži žalbu na presudu višem sudu i ukoliko taj sud potvrdi presudu iz Massachusettsa.

Okružni sudac Joseph Tauro rekao je da "Zakon za obranu braka (Defense of Marriage Act, ili DOMA) ometa pravo svake savezne države da samostalno određuje što je brak, te da na taj način brani homoseksualnim parovima pristup nekim socijalnim beneficijama na saveznoj razini. Jučer je presudio u korist homoseksualnih brakova u dva odvojena slučaja protiv saveznog zakona, koji je administracija Baracka Obame već najavila da bi voljela ukinuti.

Presude se odnose na Massachusetts, ali ako bi viši sud sa širim ovlastima presuđivao o slučaju nakon žalbe i složio se s Taurovom presudom, to bi moglo imati šire implikacije. Drugi državni odvjetnici koji se ne slažu s DOMA-om mogli bi ju pokušati rušiti tužbama, a ključna stvar je, smatraju stručnjaci, hoće li Obamina administracija uložiti žalbu na presudu iz Massachusettsa.

"Vruća presuda"

Tu bi žalbu slušao žalbeni sud Prvog sudskog okruga, koji pokriva i savezne države Rhode Island, Maine i New Hampshire. Ministarstvo pravosuđa nije odmah reklo hoće li ulagati žalbu, jer revidira presudu, rekla je glasnogovornica.

Sudac Tauru odlučio je kako DOMA negira vjenčanim homoseksualnim partnerima iz Massachusettsa, u kom su homoseksualni brakovi legalni, pravo na neke od saveznih beneficija, kao što su pristup državnom programu Medicaid za bračne partnere. DOMA prisiljava Massachusetts da diskriminira vlastite građane po tom pitanju, rezonirao je Tauro, a time je u "jasnoj koliziji" s pravom saveznih država da odlučuju što je brak. Tužbu je podnijela glavna državna odvjetnica Massachusettsa Martha Coakley.

U presudi po tužbi koju je podnijela organizacija za prava homoseksualnih osoba Gay & Lesbian Advocates & Defenders, ili GLAD, Tauro je presudio kako DOMA poriče pravo na jednaku zaštitu iz Ustava.

Dvoje tužitelja u tužbi GLAD-a, Nancy Gill i Marcelle Letourneau su se nakon dvadesetogodišnje veze vjenčale u Massachusettsu 2004. godine, kad je ta savezna država dopustila homoseksualne brakove. Kad je Gill, koja kao radnica pošte ima pravo na pokrivanje zdravstvene zaštite Medicaidom, htjela staviti Letourneau u svoj plan zdravstvene zaštite po obiteljskoj vezi, to joj je odbijeno.

Namjerno slaba obrana?

Ministarstvo pravosuđa je tvrdilo da savezna vlada ima pravo određivati zahtjeve za dostupnost saveznih socijalnih beneficija, uključujući kriterij prema kojemu se te beneficije odnose samo za brakove između muškarca i žene. Zagovornici tradicionalnog brka tvrdili su da je Obamina administracija namjerno postavila "slabu obranu", kako bi osigurala da drugi obave prljavi posao za nju. Puno toga će ovisiti o tome hoće li ministarstvo uložiti žalbu i koliko agresivno će zastupati obranu DOMA-e.

DOMA je zakon kojeg je 1996. godine donio Kongres, u kom su u oba doma većinu imali republikanci, a potpisao ga je demokratski predsjednik Bill Clinton. Zakon je donesen kao odgovor na situaciju na Havajima, gdje se činilo da će se uskoro legalizirati istospolni brakovi, te da će i druge savezne države morati priznati takve brakove. Tužba iz Massachusettsa protivi se samo onom dijelu zakona koji sprečava saveznu vladu da homoseksualnim parovima pruži socijalne beneficije.

U međuvremenu je šest saveznih država legalizirao istospolne brakove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.