Grad odgovorio na zahtjev Fuchsa. Traju razgovori, djeca do daljnjeg ne idu u školu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Preduvjet za novo rješenje o primjerenom obliku obrazovanja dječaka problematičnog ponašanja je opservacija stručne službe škole i dokumentacija koju mogu dostaviti jedino roditelji, izvijestili su iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje na zahtjev Ministarstva obrazovanja.

>> Izvor za Index: Roditelji dječaka tvrde da intenzivan nadzor traje već mjesecima

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih ranije su zatražili od Grada Zagreba da preispita postojeće rješenje za dječaka problematičnog ponašanja zbog kojega roditelji odbijaju djecu pustiti na nastavu, a ministar Radovan Fuchs poručio je da je za pronalaženje rješenja problema potrebna suradnja roditelja.

Ministarstvo traži preispitivanje starog rješenja

Po tom, starom rješenju određeno je da učenik pohađa redoviti program uz individualizirane postupke u redovitom razrednom odjelu. Roditelji učenika i dalje odbijaju slati djecu na nastavu nakon što se u školu nenajavljeno vratio devetogodišnji učenik problematičnog ponašanja, koji je ondje došao iz druge škole.

"Preduvjet za donošenje novog rješenja jest opservacija stručne službe škole te zdravstvena i druga dokumentacija koju školi, odnosno stručnom povjerenstvu mogu dostaviti jedino roditelji", pojasnili su iz nadležnog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Pritom su istaknuli da ni škola niti Gradski ured "nemaju mehanizam kojim roditelje mogu prisiliti na dostavu potrebne dokumentacije, već se, u slučaju poteškoća s pribavljanjem dokumentacije, traži intervencija Zavoda za socijalni rad, a Zavod, po potrebi, može podnijeti zahtjev nadležnom sudu".

Grad: Rješenje je doneseno sukladno dokumentaciji roditelja

"Gradski ured i škola razmotrit će svu raspoloživu dokumentaciju i opservacije stručne službe škole te, ako je potrebno, predložiti izmjenu oblika školovanja", istaknuli su. Naglasili su i da je Gradski za obrazovanje "u stalnoj komunikaciji" s ministarstvom i drugim tijelima te je proveo sve aktivnosti dogovorene na sastanku u Uredu pravobraniteljice prije desetak dana.

Resorno ministarstvo upoznato je, kažu, sa svakim poduzetim korakom Gradskog ureda za obrazovanje, i to od samog početka ovog slučaja te dosad nije imalo nikakve primjedbe na postupanja Ureda. Štoviše, u medijskim istupima, a posljednjim jučer kasno navečer, potvrdilo je da je Ured proveo sve u skladu s ovlastima.

Isto se, dodali su, odnosi i na postojeće rješenje o primjerenom obliku obrazovanja spomenutog učenika koje je, podsjetili su, u drugom stupnju potvrdilo samo ministarstvo, nakon uložene žalbe roditelja. "Spomenuto je rješenje doneseno na temelju prijedloga stručnog povjerenstva škole, a sukladno zdravstvenoj i drugoj dokumentaciji koju su prethodnoj školi dostavili roditelji", podsjetili su iz Gradsko ureda za obrazovanje.

Djeca do daljnjeg ne idu na nastavu, sutra važan sastanak

Roditelji učenika koji idu u razred s problematičnim dječakom kažu da djeca neće ići na nastavu sve dok se problem ne riješi. Za sutra je najavljen veliki sastanak na kojem će se pokušati pronaći rješenje. 

"Sutra je sastanak u školi opet sa svim dionicima, nadam se da će se pokušati naći neko rješenje", rekao je Indexu Klaudio Čurin, odvjetnik grupe roditelja djece koja od jučer ponovno bojkotiraju nastavu.

Roditelji dječaka tvrde da intenzivan nadzor traje već mjesecima

Roditelji problematičnog dječaka za sada nisu izlazili u javnosti, no poznato je kako su angažirali poznatu zagrebačku odvjetnicu Jadranku Sloković, koja ih zastupa najmanje od početka listopada. 

Društvenim mrežama proširila se lažna informacija da je majka problematičnog dječaka tajnica u jednom od ministarstava, no jučer je i službeno opovrgnuta ta glasina. Kako doznajemo, riječ je o roditeljima koji su poduzetnici. Tvrtka majke bavi se proizvodnjom jedne vrste tvorničke opreme, koja je prošle godine imala dobit veću od 40 tisuća eura. Za drugu tvrtku, koja glasi na oca, nedavno je zatražen stečajni postupak zbog manjeg duga. 

Dio medija objavio je i informaciju da roditelji dječaka nisu pristajali ni na kakve dodatne procjene djeteta, angažiranje pomoćnika u nastavi ili prilagođeni nastavni program. I dalje odbijaju, pisalo je, bilo kakvu procjenu i vještačenje teškoća svojeg djeteta. Kako za Index tvrdi izvor upoznat sa situacijom u obitelji dječaka, roditelji tvrde da to nije istina.

Naime, roditelji tvrde da su pristali na asistenta u nastavi i da ta opcija do sada nije predstavljala problem. Isto tako, kako tvrde, još od proljeća traje intenzivan nadzor nad djetetom. Također tvrde i da je obavljeno dodatno vještačenje djeteta u jednoj zagrebačkoj bolnici, a nedavno je, kako tvrde, zatraženo još jedno.

Izvor upoznat sa situacijom tvrdi da roditelji kažu da se opcija prilagođenog programa do danas nije pojavljivala kao opcija. Isto tako, kako tvrde roditelji, nepoznato je što bi predstavljalo nastavu po prilagođenom nastavnom programu. 

Djelatnici škole u koju je prebačen đak (9): Prozivaju nas, a mi tražimo rješenje

O cijelom slučaju su se oglasili i djelatnici škole. U priopćenju navode da pružaju punu podršku ravnatelju Matiji Bajiću i istaknuli da žele da se svi učenici što prije vrate u školske klupe. Riječ je o zagrebačkoj školi u koju roditelji odbijaju poslati djecu na nastavu jer nisu zadovoljni kako se pristupilo devetogodišnjem učeniku s problemima u ponašanju.

Navode da se na školu vrše pritisci te napominju da su oni ti koji zahtijevaju rješenja. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

"Obraćamo vam se kao zaposlenici Osnovne škole Savski gaj u želji da se svi učenici što prije vrate u naše školske klupe te ovim putem dajemo i punu podršku ravnatelju. Svi mi, kao zaposlenici, dali smo i učinili sve što smo mogli, u skladu s nama raspoloživim ovlastima, a koje ovaj slučaj nadilazi. Sad zahtijevamo od vas, koji imate profesionalnu dužnost i šire ovlasti, da poduzmete konkretne korake za rješavanje nastale situacije", stoji u obraćanju djelatnika škole.

"Tražimo odgovore na ova dva pitanja"

"Na našu se školu vrše pritisci te se proziva djelatnike Škole, ističući njihovu 'neučinkovitost'. Međutim, mi smo ti koji zahtijevaju rješenja, a odgovori na ključna pitanja, a time i rješenja, u nadležnosti su drugih tijela.

S obzirom na to da se u usmenoj komunikaciji i u javnom prostoru javljaju brojne različite informacije, zahtijevamo jasne i nedvosmislene odgovore na sljedeća pitanja:

U kojemu je stadiju postupak u interesu djeteta pred Zavodom za socijalnu skrb? Koji su idući koraci nadležnih institucija jer bi ovo trebao biti ŽURNI postupak u interesu svih učenika ove škole?

Obraćamo se pisanim putem jer ne želimo usmene upute, već jasan pisani odgovor nadležnih institucija u roku od 24 sata, a u interesu svih učenika Škole", zaključuju djelatnici OŠ Savski Gaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.