Transrodna influencerica ubijena u Gruziji dan nakon što je usvojen anti LGBT zakon

Screenshot: Instagram

Jedna od najpoznatijih transrodnih manekenki u Gruziji ubijena je u svom domu dan nakon što je parlament te zemlje usvojio zakon protiv LGBT osoba.

Lokalni dužnosnici priopćili su da je Kesaria Abramidze (37) prekjučer izbodena na smrt u svom stanu u glavnom gradu Tbilisiju. Ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da istražuje "ubojstvo s predumišljajem počinjeno s posebnom okrutnošću i otegotnim okolnostima utemeljeno na rodnoj osnovi".

Zbog ubojstva je uhićen 26-godišnjak, a skupine za ljudska prava povezale su ubojstvo s novim zakonom protiv LGBT osoba. Tvrde da je vladino promicanje tog zakona potaknulo transfobični zločin iz mržnje, piše BBC.

Zakon zabranjuje istospolne brakove, operacije spola...

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, koja se protivila novom zakonu, rekla je da je "užasno ubojstvo" pokrenulo hitna pitanja o zločinima iz mržnje i diskriminaciji. Zakon koji je usvojila vlada premijera Iraklija Kobakhidzea ozbiljno ograničava prava LGBT osoba. Zabranjuje istospolne brakove, operacije spola, posvajanja djece neheteroseksualcima i promicanje istospolnih odnosa u školama.

Zakon je usvojen prije tri dana s 84 glasa za i 0 protiv unatoč kritikama skupina za ljudska prava.

Vladajuća stranka rekla je da je zakon o "zaštiti obiteljskih vrijednosti i maloljetnika" osmišljen kako bi zaštitio većinu Gruzijaca koji traže zaštitu od "LGBT propagande".

Aktivisti: Vlada je koristila homofobni i transfobni jezik i ideje

No lokalni aktivisti za LGBT prava rekli su da je vlada koristila homofobni i transfobni jezik i ideje u promociji zakona.

Nekoliko aktivista izravno je povezalo, kako su rekli, štetnu retoriku vlade s ubojstvom Abramidze. Jedna od prvih otvoreno transrodnih javnih osoba u zemlji predstavljala je Gruziju na međunarodnim trans natjecanjima i imala više od 500.000 pratitelja na društvenim mrežama.

Predstavnici Europske unije već su osudili zakon kad je usvojen ranije ovog tjedna rekavši da dodatno ugrožava deklarirani cilj zemlje da se pridruži EU. Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, rekao je da zakon "dodatno skreće zemlju s puta prema EU". Pozvao je gruzijsku vladu da ga povuče.

Zakon potkopava "temeljna prava ljudi" i povećava diskriminaciju i stigmatizaciju, dodao je.

Britansko veleposlanstvo također je izrazilo "ozbiljnu zabrinutost". Skupine za ljudska prava okarakterizirale su gruzijski zakon kao sličan ruskim zakonima koji ozbiljno ograničavaju prava LGBT osoba.

"Oni koji siju mržnju požet će nasilje. Kesaria Abramidze ubijena je samo dan nakon što je gruzijski parlament usvojio zakon protiv LGBTI osoba", napisao je njemački zastupnik Michael Roth, socijaldemokratski predsjednik Odbora za vanjske poslove zemlje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.