Trump Putinu o razmjeni: Velik posao, oslobodili su neke od najvećih ubojica

Foto: EPA

Bivši američki predsjednik Donald Trump jučer je čestitao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na velikoj razmjeni zarobljenika između Rusije, Bjelorusije i nekoliko zapadnih država.

"Želio bih čestitati Vladimiru Putinu što je napravio još jedan veliki posao", rekao je republikanski predsjednički kandidat na događaju u sklopu kampanje u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Georgiji.

"Oslobodili su neke od najvećih ubojica u svijetu", rekao je Trump.

"Vratili su neke od najopakijih ubojica. Vratili smo svoje ljude, ali, čovječe, sklopili smo neke užasne, užasne dogovore. I lijepo je reći da smo ih dobili natrag, ali predstavlja li to loš presedan?" zapitao je.

Velika razmjena zarobljenika

Razmjenom zarobljenika bez presedana Rusija i Bjelorusija oslobodile su 16 osoba koje su bile zatvorene, između ostalog, zbog svojih novinarskih i aktivističkih aktivnosti.

Zauzvrat je 10 ljudi predano Moskvi iz zatvora u raznim zapadnim zemljama.

Nekoliko je zemalja bilo uključeno u razmjenu, u kojoj su se dva američka državljana visokog profila - reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich i bivši američki marinac Paul Whelan - vratili kući.

U sklopu dogovora pušten je i Rus Vadim Krasikov, koji je u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva Gruzijca čečenskog podrijetla 2021. u srcu Berlina.

Dogovor je postigla vlada američkog predsjednika Joea Bidena, demokrata, uz pomoć Njemačke i drugih saveznika.

Republikanac je već ocrnio veliki dogovor s Rusijom

Trump je ukazao na vlastiti rekord vraćanja kući američkih državljana držanih u inozemstvu tijekom predsjedničkog mandata ističući: "Nikada nisam ništa platio."

Republikanac je već ocrnio veliki dogovor s Rusijom nedugo nakon što su vijesti o njemu objavljene u četvrtak i bez ikakvih dokaza implicirao da je plaćen novac da se to postigne.

Trump je redovito provokativan u svojoj kampanji za američke predsjedničke izbore zakazane za 5. studenog.

Američka potpredsjednica Kamala Harris predsjednička je kandidatkinja Demokrata u utrci 2024. nakon što ju je podržao Biden, koji se povukao iz natjecanja zbog zabrinutosti da ne može pobijediti republikanskog suparnika Trumpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.