Trump: Saudijska Arabija će povećati proizvodnju nafte

Foto: Epa

AMERIČKI predsjednik Donald Trump rekao je da su "Saudijska Arabija i ostale" zemlje suglasne da povećaju proizvodnju nafte, nekoliko dana prije pooštravanja američkih sankcija protiv iranske naftne industrije.

"Razgovarao sam sa Saudijskom Arabijom o povećanju proizvodnje nafte. Svi suglasni", objavio je američki predsjednik na Twitteru.

Pad cijene nafte

Ovo nije prvi put da stanar Bijele kuće daje znak članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i poziva ih da povećaju proizvodnju kako bi pala cijena crnog zlata.

Pritisci na kartel su se pojačali kad su Sjedinjene Države odlučile 2. svibnja ukinuti izuzeće po kojemu je osam zemalja moglo kupovati iransku naftu.

Cijena barela sirove nafte u petak je u Londonu znatno pala i prije zatvaranja burze je bila u padu 2,9 posto, što je iznosilo 72,15 dolara.

Nadoknadit će gubitak

Trump je još u ponedjeljak rekao da će Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u kartelu i druge zemlje "nadoknaditi" gubitak iranskih barela na svjetskom tržištu.

Saudijski ministar energetike Khaled al Faleh izjavio je istodobno da je njegova zemlja voljna "stabilizirati" tržište.

No američki predsjednik nije u petak pojasnio je li izravno pozvao čelnika organizacije kojoj je sjedište u Beču ili je mislio na članove kartela kao što je Saudijska Arabija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.