Turudićev bratić priznao krivnju za malverzacije teške 700.000 eura. Izbjegao zatvor

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Poduzetnik Miro Vrlja, bratić glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, odlučio je priznati krivnju za malverzacije teške više od 700.000 eura.

Vrlja je danas na zagrebačkom Županijskom sudu izjavio da se osjeća krivim za optužbe koje mu je DORH stavio na teret, nakon što je 15 godina negirao kršenje zakona prilikom kupovine luksuzne jahte, piše N1.

"Moje zdravstveno stanje i zdravstveno stanje moje supruge je narušeno, zato sam odlučio priznati krivnju"

Ovo je obrat u maratonskom procesu na koji se Vrlja, kako kaže, odlučio upravo zbog dugotrajnosti procesa. Naveo je da je proces iscrpio njega i njegovu obitelj.

"Promijenile su se neke okolnosti, a i zdravstveno stanje mene i moje supruge ozbiljno je narušeno. Zato sam odlučio sve priznati", kazao je Vrlja kojem je sudsko vijeće nakon toga izreklo uvjetnu kaznu od godine dana zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Vrlja je, prije nego što je u sudnici izrekao priznanje, u državni proračun uplatio 309.000 eura, koliko je, prema optužnici, utajio poreza na dodatnu vrijednost i poreza na dobit.

Vrlji odvjetnik: Pokazao je hrabrost

"Miro Vrlja pokazao je hrabrost jer je podmirio štetu državi i prihvatio kazneno-pravnu sankciju", kazao je u završnom govoru odvjetnik Nikola Mandić koji je zajedno s odvjetnikom Ivanom Stanićem zastupao Turudićevog bratića tijekom ovog procesa, piše N1.

Sudsko vijeće proglasilo je Vrlju krivim za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju te utaju poreza, ali je zaključeno da zbog toga ne mora u zatvor, već mu je dovoljna kazna uvjetna presuda.

Vrlja je još proglašen krivim i jer je vlastitu firmu Titus snaga oštetio za 406.000 eura. U presudi se navodi da je toliko ostvario nezakonite dobiti jer je u ugovoru o kupovini jahte prikazao da će ju koristiti za iznajmljivanje, a zapravo je on osobno plovio njome.

Ključni dokazi protiv Vrlje

Svjedoci iz lučkih kapetanija u marinama gdje je Vrlja vezao svoju luksuznu jahtu potvrdili su da ju on nije iznajmljivao. Tome je svjedočila i Vrljina računovotkinja koja ga je, kako je kazala tijekom suđenja, upozoravala da ne može privatno koristiti jahtu koja je nabavljena za iznajmljivanje.

Tužiteljstvo je ukazivalo da iz podataka o tvrtki Titus snaga, koja nije bila registrirana za najam plovila, proizlazi da Vrlja uopće nije imao namjeru iznajmljivati jahtu.

Osim toga, fakturama o operativnom leasingu umanjivao si je porezne obveze te tako oštetio državu.

Uplata u državni proračun

Prema potvrdi koju je tužiteljstvo predalo u sudski spis, jučer je u državni proračun sjelo 309.000 eura što ih je uplatila Vrljina slovenska tvrtka koja se bavi prodajom plemenitih kovina.

Još 406 tisuća eura Vrlja bi trebao vratiti u državni proračun jer se radi o nezakonitoj zaradi na malverzacijama s kupovinom jahte. Presuda je danas postala pravomoćna s obzirom na to da su se on i DORH odrekli prava na žalbu, piše N1. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.