Tolušić za Index otkrio novi skandal: Meso kojem je istekao rok vraćalo se u prodaju

Foto: 123rf/FaH

MINISTARSTVO poljoprivrede u posljednjih je tjedan dana provelo kontrolu u 10 distributivnih centara trgovačkih lanaca.

"Pronađene su nepravilnosti u svim centrima, no kad dobijemo laboratorijske nalaze, a to će biti ovaj tjedan, tad ćemo izvijestiti javnost točno što smo i u kojem trgovačkom lancu našli", rekla je za Index glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede Leticija Hrenković.

Objasnila je kako je "ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić od dolaska na čelo ministarstva naložio je da se sve stvari ovakvog tipa javljaju unaprijed".

"Prije smo imali situaciju koja je po zakonu i po svim EU regulativama, a ta je kad se proizvod povlači s tržišta da se o tome obavještava javnost, no u međuvremenu nitko nije znao da je meso zaraženo i da se ono povlači.

Zato je ministar tražio da čim se pojavi sumnja na salmonelu da se o tome obavijesti javnost", rekla je Hrenković.

Naposljetku smo za sve navedeno dobili potvrdu i od samog ministra Tolušića koji je malo detaljnije objasnio o čemu se radi.

"Mi smo išli u kontrolu deset distributivnih centara, veleprodaja, tamo veterinarska inspekcija jedino može ići. U svima su nađene nepravilnosti, u nekima manje, ali u nekima vrlo ozbiljne", rekao je Tolušić u razgovoru za Index.

Meso kojem je istekao rok ponovo se puštalo u prodaju


Ministar naglašava kako službeni rezultati analize tek trebaju stići, a zbog toga ne želi ni imenovati centre u kojima su nepravilnosti nađene.

Dijelu mesa, kaže ministar, ne može se dokazati podrijetlo.

"Pronađeno je meso kojemu je istekao rok trajanja i koje je prepakiravano, zamrzavano i stavljeno u prodaju s rokom trajanja na još dvije godine", ispričao je ministar Tolušić za Index.

Ministar ipak nije želio precizirati o kome se točno radi jer još nema službenih nalaza.

"Dosad to nismo objavljivali, sad smo krenuli s objavama. Mi možemo to neobjavljivati. Dakle, možemo objavljivati, a možemo i ne objavljivati", kaže Tolušić koji smatra da javnost mora znati.

"To meso ni u kojem slučaju ne smije doći na police trgovačkih lanaca. Bit će i novčane kazne, a ići će i kaznene prijave, ovisi o prekršaju", kaže.

"Najgore što smo našli je to prepakiravanje mesa kojemu je istekao rok trajanja ili kojem je na isteku rok trajanja", kaže ministar na naš upit koja je najgora stvar što su inspektori pronašli.

"Ne dižemo paniku", dodaje Tolušić. "Hoćemo li uvesti red ili nećemo, ako nećemo, ja dižem sidro", odlučan je Tolušić.

"Radi se o hrani koja je ozbiljno neispravna. Ja ne mislim nijednu stvar tajiti nego posložiti sve kako treba i onda će ljudi imati povjerenje u sustav", odlučan je Tolušić.

Tolušić je slično ponovio i u Dnevniku HRT-a.

"Ima na tržištu proizvoda koji očito nisu zdravstveno ispravni i takvi proizvodi će teško naći mjesto na policama.

Da je nešto upola jeftinije od hrvatskog, to po meni može i mora samo biti ako roba nije kvalitete koje mora biti. Salmonela nije nešto sa čime se moramo igrati, oni koji se ne pridržavaju pravila bit će rigorozno kažnjeni, zdravlje potrošaća je najvažnije", rekao je Tolušić u Dnevniku.

"Mi smo ulaskom u EU pristali na to da ne kontroliramo proizvode koji dolaze s područja EU, ali to možemo raditi na licu mjesta", kaže Tolušić.

"Ne najavljujem obračun, nemam ništa protiv uvoznika dok god uvoze hranu koja je kvalitetna i zdravstveno ispravna. Imam problem sa onima koji na tržište stavljaju neispravnu hranu, bili oni domaći ili uvoznici", rekao je Tolušić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.