Poplava u BiH pretvorila prugu u viseći most. Kreće obnova

Foto: Čitatelj Indexa

Vlasti u Bosni i Hercegovini ubrzale su stambeno zbrinjavanje osoba pogođenim poplavama te pokušavaju pronaći način financiranja sanacije željezničke infrastrukture koja je teško nastradala na području Jablanice zbog čega velike štete trpi Luka Ploče i gospodarstvo u BiH. 

Teški strojevi pripremaju lokaciju u mjestu Buturović Polju kod Konjica, koje je također teško stradalo u poplavama kako bi se u njega smjestile obitelji koje su ostale bez krova nad glavom, objavili su iz Kriznoga stožera Hercegovačko-neretvanske županija sa sjedištem u Mostaru.

Stižu kontejneri

Na toj lokaciji bi se trebali postaviti stambeni kontejneri koje su donirale Republika Hrvatska i Turska, te smjestiti 20 najugroženijih obitelji. U razornim poplavama i odronima stijenja početkom listopada u BiH je poginulo 27 osoba, a najviše u Jablanici na sjeveru Hercegovine. 

Na području Donje Jablanice 50-tak kuća je uništeno, a Konjica još 20. Ukupna šteta u te dvije općine procjenjuje se na oko 50 milijuna eura.
Vlasti u Federaciji BiH pokušavaju ubrzati procedure kako bi se uspostavio željeznički promet  koji je posve u prekidu kod Jablanice.

Pruga pretvorena u viseći most

Tamo su bujice i klizišta željezničku prugu doslovno pretvorile u viseći most. Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH zaduženo je da s međunarodnim kreditorima dogovori usmjeravanje dijela zajmova za obnovu željezničke i cestovne infrastrukture. 

Luka Ploče najveći dio svoga poslovanja vezuje uz gospodarstvo BiH koje je također teško pogođeno prekidom željezničkoga prometa prema središnjem dijelu zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.