U borbama u Pakistanu 50 mrtvih



U DVA dana velikih borbi između sigurnosnih snaga i militanata na sjeverozapadu Pakistana, blizu afganistanske granice, ubijeno je više od 50 militanata i tri vojnika, objavila je pakistanska vojska.

Nema nezavisne potvrde tih brojki, jer u izolirano područje novinari nemaju pristup.

Milijuni izbjeglica

Glasnogovornik pakistanskog paravojnog Graničnog korpusa rekao je kako su se sukobi odvili u nedjelju i ponedjeljak, u sklopu velike akcije u regiji Donji Dir, koja granički sa zloglasnom dolinom Swat, u kojoj se vojska i islamistički militanti sukobljavaju već gotovo tri godine.

Jučer je vojska objavila i kako su u drugim sukobima poginulo 20 ljudi, među njima i jedan časnik. Najsmrtonosnija bitka odvila se u dolini Swat, u kojoj je vojska rekla kako je ubila 12 militanata.

Iako su vojne operacije u dolini Swat pri kraju, a vlada pokrenula program povratka gotovo dva milijuna izbjeglica koji su pobjegli iz područja zbog žestokih višemjesečnih sukoba vojska i militanata.

Pitanje je koliko ima istine u navodima pakistanskog režima

Operacija u Donjem Diru usmjerena je prema savladavanju zadnjih grupa pobunjenika, koji su tamo pobjegli iz Swata, u kojemu je vojska provela operaciju. Pakistan također priprema sličnu operaciju u plemenskim područjima pokrajine Waziristan, čiji je cilj uhvatiti ili ubiti Baitullaha Mehsuda, vođu pakistanskih talibana.

Pakistan je prije nekoliko mjeseci otpočeo svoju veliku kampanju protiv talibana i militanata u dolini Swat, koja je tijekom godina postala veliki sigurnosni problem. U jednom su trenutku talibani imali uporišta na samo 100 kilometara od glavnog pakistanskog grada Islamabada, a činilo se kako je režim nemoćan protiv njih.

Akcija u Swatu i ostatku regije pokušaj je dokazivanja da je kontrolu moguće uspostaviti. Pitanje je koliko je akcija zaista uspješna, a koliko se radi samo o propagandi. Pakistan ima snažnu podršku SAD-a, kojemu je ta zemlja ključni saveznik i ključno strateško područje u sukobima s afganistanskim talibanima. Pomoć je stoga uvjetovana jačanju antitalibanskih napora pakistanskog režima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.