SUOČENI s valom poskupljenja, građani zbog rata u Ukrajini strahuju i od nestašice hrane. U emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju o tome su govorili direktor Lonia trgovine Dragan Munjiza, konzultantica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić te umaški ribar Danilo Latin.
"Građani ne rade zalihe"
Munjiza je rekao kako, što se tiče Lonia trgovina i trgovina konkurencije, nigdje nema pojačane kupnje, što znači da građani ne rade zalihe hrane.
Na pitanje trebamo li se bojati nestašica, Munjiza je rekao da se ne moramo bojati, no zatvaranje trgovine s Ukrajinom i Rusijom će stvoriti određene poremećaje tako da dio robe neće ići u te zemlje pa će ona biti višak u zapadnoj Europi.
"No, nije isto traje li rat 6 mjeseci i zahvaća jednu žetvu ili je to višegodišnji rat. Postoje 2 scenarija i svatko od pojedinca, obitelji, države, trgovačkih društava, trebaju se pripremiti na oba", istaknuo je.
Na pitanje je li Hrvatska spremna za sve novonastale okolnosti, Blažić je rekla kako na ovako velike okolnosti nitko nije u potpunosti spreman zato što nitko nije očekivao ovakve globalne poremećaje.
"Mi smo u ovu krizu rata u Ukrajini ušli s visokim poremećajima na tržištu posebno proizvoda u poljoprivredi, gdje se već neko vrijeme vidi pojačana potražnja u zemljama dalekog Istoka, posebno Kine, a žetve su bile dosta slabe zbog klimatskih promjena", rekla je i dodala kako smo ušli u krizu s relativno malim zalihama globalno.
Blažević naglašava da što se tiče Hrvatske i žitarica te uljarica, mi smo zemlja koja je samodostatna.
"Imamo prehrambenu industriju i u ovoj strukturi poremećaja mi ne stojimo loše. Vlada je donijela odluku da se za osnovne prehrambene proizvode nadopune zalihe. To je mjera koja je razumna i racionalna kako bi se građani umirili", rekla je i dodala kako ne bi trebalo biti nikakvih nestašica.
Blažević govori kako su cijene žitarica na svjetskim burzama otišle visoko i to su bili terminski ugovori za ožujak i travanj. Kako kaže, već terminski ugovori za jesen nisu tako visoki.
Neodgovorno bi bilo procjenjivati kakve će biti cijene. One će ovisiti i o tome koliko će trajati poremećaji te kakva će biti ovogodišnja žetva. Kako kaže, tu ima jako puno komponenti koje će utjecati na cijenu.