U Splitu raste broj djece cijepljene protiv HPV-a: "To je veliki iskorak"

Foto: Shutterstock

Najslabiji odaziv na cijepljenje protiv HPV-a imaju Ličko-senjska i Dubrovačko-neretvanska županija, a iznenađenje je rast procijepljenosti u Splitsko-dalmatinskoj, rečeno je na predstavljanju kampanje promicanja cijepljenja školske djece protiv HPV-a, uzročnika šest vrsta raka.

Najbolje rezultate imaju Krapinsko-zagorska, Osječko-baranjska i Varaždinska županija, dok je najslabiji odaziv, ispod 30 posto, u Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, navodi se u rezultatima procijepljenosti HPV-a, predstavljenima na konferenciji za novinare u osnovnoj školi u Gajnicama, u povodu javnozdravstvene i edukativne kampanje "Budi mRAK roditelj".

"Porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je doista velik iskorak"

Kampanja se provodi šestu godinu za redom u cilju što veće prevencije i procijepljenosti protiv HPV-a (humanog papilomavirusa), koji je uzrok čak šest vrsta raka. U Hrvatskoj  je to cjepivo besplatno i dostupno za sve djevojčice i dječake od petih do osmih razreda.

"Imamo jedno jako veliko i lijepo iznenađenje, a to je porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je doista velik iskorak", istaknula je Ivana Pavić Šimetin, posebna savjetnica ministra obrazovanja, te zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

U petim razredima cjepivo primilo 7000 djece

Iznijela je i podatak da je u prošloj školskoj godini ukupno 55 posto djevojčica i 39 posto dječaka primilo barem jednu dozu cjepiva. U petim razredima cijepljeno je ukupno 7000 djece.

"Inače, besplatno cijepljenje djece u petim razredima krenulo je prošle školske godine", rekla je Pavić Šimetin. Grad Zagreb prvi je 2007. uveo besplatno cijepljenje protiv HPV-a. Kao i svake godine, obavještavaju se škole i sveučilišta o važnosti cijepljenja protiv raka.

"Procijepljenost u Zagrebu protiv HPV-a kreće se oko 50 posto i mislimo da možemo doći barem do 70 posto", istaknula je Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Važna edukacija roditelja

Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban izrazila je zadovoljstvo što je cijepljenje protiv HPV-a krenulo i u petim razredima.  

"Bitno je samo da roditelji budu što bolje educirani o ovome, jer jedino tako možemo zaštititi djecu. Doista ne znam tko ne bi cijepio svoje dijete protiv raka", istaknula je. Studenti medicine CroMSIC u sklopu kampanje "Budi mRAK roditelj" kontinuirano provode edukaciju u školama.

"Prošle školske godine održali smo 419 radionica. Posebno veseli ovaj rast procijepljenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jer smo prošle godine većinu aktivnosti imali u toj županiji. Održano je čak 97 radionica , a naša ambasadorica kampanje poznata je splitska glumica Ana Gruica Uglešić",  izjavila je Petra Vita Kasović, nacionalna koordinatorica projekta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.