Muškarac u Maroku zaražen majmunskim boginjama

Ilustracija: EPA

Maroko je potvrdio da je muškarac u Marakešu zaražen majmunskim boginjama, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Ovo je prvi slučaj zaraze u Maroku otkako je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca epidemiju majmunskih boginja proglasila javnozdravstvenom krizom od međunarodnog značaja nakon što se pojavila nova varijanta virusa.

To je bio odgovor na brzo širenje nove varijante virusa u središnjoj Africi. Ministarstvo zdravstva priopćilo je da se liječi i da je u stabilnom stanju, javlja BBC.

Marokanske vlasti prate zdravstveno stanje svih ljudi s kojima je muškarac bio u kontaktu. Nitko dosad nije pokazao nikakve simptome, navodi se u priopćenju.

Ove godine zabilježeno više od 20 tisuća zaraženih

Inače, majmunske boginje šire se bliskim kontaktom s osobom s nekim tko je zaražen. Također, mogu se širiti dodirivanjem predmeta koji su kontaminirani virusom, poput posteljine, odjeće i ručnika.

Infekcija u nekim slučajevima može biti kobna, osobito za ranjive skupine, uključujući i malu djecu. U ozbiljnim slučajevima lezije mogu napadati cijelo tijelo, a osobito usta, oči i genitalije.

U 2024. godini zabilježeno je više od 20.000 slučajeva i 500 smrtnih slučajeva u 14 afričkih zemalja. Demokratska Republika Kongo je u središtu epidemije s više od 5000 slučajeva ove godine.

Cjepiva, za koja se smatra da su ključna mjera u sprječavanju širenja, stigla su u DR Kongo, ali zbog logističkih izazova moglo bi proći nekoliko tjedana prije nego što stignu u najpogođenija područja na istoku zemlje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.