U Puli prošlog mjeseca prikupljeno 105 tona "otpada s ceste". Kazne će se pooštriti

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić i direktor Herculanee Robi Fuart izvijestili su danas kako je samo u lipnju ove godine u Puli prikupljeno 105 tona tzv. "otpada s ceste" uglavnom odloženog oko spremnika, te su najavili pooštravanje kazni za one koji se ponašaju neodgovorno.

Nepropisno odlaganje otpada

"Naše ophodnje su konstantno na terenu, obilaze spremnike u dvije smjene, a sve kako bi se nepropisno odloženi otpad uspio sakupiti. Konstantno izdajemo kazne, ali to očito nije dovoljno jer ne možemo izdati toliko kazni koliko se otpada nagomilava oko spremnika. Posebno neuredno je u središtu grada, koji se suočava s golemom količinom otpada od ugostiteljskih objekata", rekao je Fuart na konferenciji za novinare.

Pojasnio je i kako je zbog specifičnosti za starogradsku jezgru organizirano svakodnevno prikupljanje otpada kod ugostitelja po sistemu od vrata do vrata.

Međutim, dodaje, bez obzira na to, većina ih nepropisno odlaže otpad u i oko podzemnih spremnika te na taj način izbjegavaju plaćanje usluge, uneređuju grad te opterećuju cijeli sustav. Kao primjer naveo je da postoji sedam ugostitelja koji nemaju niti jedno pražnjenje u lipnju, pet ugostitelja koji imaju jedno pražnjenje, a sve zajedno ih je dvadesetak iznijelo posudu jednom tjedno ili manje.

Zoričić najavio oštrije kazne

Iz tog razloga gradonačelnik Zoričić apelirao je na sve građane da se odgovornije ponašaju i time pokažu kako im je stalo do grada. Najavio je pooštravanje kazni za one koji se ponašaju neodgovorno. "Kada se radi o lokalima koji se nalaze u gradskim prostorima, zasigurno ćemo dovesti u pitanje njihove ugovore o najmu", naglasio je.

Osvrnuvši se na nepropisno odlaganje glomaznog otpada po ulicama istaknuo je kako je zabilježeno 70 posto više glomaznog otpada nego lani. "Kako je moguće da netko ima potrebu ostaviti cijeli dnevni boravak ili kupaonicu u centru grada na ulici, dok znamo da postoji kontakt telefon za odvoz glomaznog otpada i reciklažno dvorište", pitao se Zoričić.

Ima ipak i pozitivnih primjera koji, kaže, mogu biti na ponos svima te je najavio kako će im Pula Herculanea u suradnji s Gradom Pulom dodijeliti certifikat EKO partnera.

"Moramo pohvaliti odgovorne ugostitelje jer među njima ima i onih koji imaju oko 50, 60, pa čak i do 200 pražnjenja posude mjesečno. Za njih smo pripremili certifikate EKO partnera, koji će se prvi puta dodijeliti već ove godine svima onima koji se ponašaju odgovorno prema otpadu", poručio je direktor Herculanee Robi Fuart. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.